Spannende Scandinavische series op Netflix met IMDb-scores

Lichten uit en even voor detective spelen, of juist opgaan in een fantasiewereld. Met de Scandinavische series op Netflix zijn de opties eindeloos. Wij zetten tien spannende series voor je op een rijtje.

1. Young Wallander

Hij staat nog niet zo lang op Netflix, maar toch verdient hij een waardige plek in deze top 10. Young Wallander gaat over een personage uit de thrillerserie van Henning Mankell. Kurt Wallander is net klaar met zijn politieopleiding, maar raakt al meteen betrokken bij een heftige zaak. Een jongen wordt, in de problematische wijk waar ook Wallander woont, vastgebonden en met een handgranaat in zijn mond om het leven gebracht. Wie is de dader? Wallanders speurtocht brengt hem van verlaten stations naar luxe feesten: al gauw blijkt dat hij onderdeel is van een groot complot.

IMDb-score: 6.7

 

2. Bron (The Bridge)

Verreweg één van de beste Scandinavische series op Netflix blijft The Bridge. Een lijk dat wordt gevonden op de Sontbrug zet de gemoederen sterk op scherp. De brug verbindt Denemarken en Zweden namelijk met elkaar. Hierdoor raken twee verschillende politieteams betrokken bij de moordzaak, die er allebei hun eigen aanpak op nahouden. Ze zullen moeten samenwerken, want de moordenaar is nog steeds op vrije voeten. Als ‘Truth Terrorist’ is hij vastberaden alle sociale problemen in Scandinavië aan de oppervlakte te brengen, met alle gevolgen van dien.

IMDb-score: 8.6

 

3. 1864

Van alle Scandinavische series op Netflix is dit de duurste serie die ooit is geproduceerd. Omgerekend werd er zo’n 25 miljoen dollar besteed aan de serie. De broers Laust en Peter staan centraal in 1864. Zij raken verwikkeld in een ingewikkelde liefdesrelatie met het meisje Inge, die voor allebei de broers gevoelens krijgt. Al gauw lijken deze problemen naar de achtergrond te verdwijnen. Beide broers worden namelijk uitgezonden naar het front: 1864 gaat namelijk over de Tweede Duits-Deense oorlog.

IMDb-score: 6.7

 

4. Quicksand

In deze spannende serie volgen we Maja, een op het eerste ogenblik normaal meisje. Al gauw blijkt echter dat ze betrokken is geweest bij een schietpartij op haar middelbare school. Is ze slachtoffer, dader, of misschien wel allebei? Via flashbacks wordt duidelijk hoe Maja’s liefde voor de mysterieuze Sebastian steeds grotere gevolgen aan begint te nemen.

IMDb-score: 7.5

 

5. Kalifat

In Kalifat staan verschillende vrouwen centraal, die allemaal te maken lijken te hebben met een geplande aanslag. De IS-bruid Pervin verdenkt haar man ervan dat hij betrokken is bij deze aanslag. Zij benadert vervolgens Fatima, die werkzaam is bij de geheime dienst. Duidelijk wordt dat een figuur genaamd ‘De Verteller’ naar Zweden wordt gestuurd, om daar de aanslag uit te voeren. Het is aan Pervin en Fatima om de aanslag te verijdelen. Ondertussen volgen kijkers ook het meisje Sulle, dat steeds verder radicaliseert. Net als de meeste andere Scandinavische series op Netflix is dit een serie die je van begint tot het einde in beslag houdt.

IMDb-score: 8.2

 

6. Norsemen

Vikings kennen de meeste van ons allemaal wel. Als je dacht dat elke Viking die je tegenkomt even sterk en bloeddorstig is als de Vikingen uit de serie, heb je het mis. Norsemen is een heerlijke komische serie, die vooral een beetje de spot drijft met het Vikingvolk. Voor fans van het genre is dit één van de Scandinavische series op Netflix die je ongetwijfeld zal bevallen.

IMDb-score: 7.8

 

7. The Rain

Het decor voor The Rain is een verlaten Scandinavië, dat door een giftige regen is veranderd in een post-apocalyptisch gebied. Een broer en een zus hebben jarenlang overleeft in een bunker en besluiten er nu uit te komen. Ze voegen zich bij een groep overlevenden om op zoek te gaan naar tekenen van beschaving en leven, maar dit is niet zonder gevaar. De regen is immers nog steeds dodelijk. Op Netflix zijn maar liefst drie seizoenen te vinden.

IMDb-score: 6.3

 

8. Brot (The Valhalla Murders)

In Brot (The Valhalla Murders) volgen we een IJslandse seriemoordenaar, die de politie steeds te slim af weet te zijn. De politieagente Kata heeft de leiding over het onderzoek en wordt hierin onder andere bijgestaan door de profiler Arnar. Het onderzoek lijkt dood te lopen, maar dan komen ze ‘Valhalla’ op het spoor: de naam van een vroeger tehuis voor jongens.

IMDb-score: 7.1 

 

9. Ragnarok

Eén van de Scandinavische fantasy series op Netflix is Ragnarok. Hierin komt hoofdpersoon Magne er achter dat hij eigenlijk een belichaming van de Noorse god Thor is. Als ‘Thor’ zal hij het moeten opnemen tegen een machtige familie (die op hun beurt weer reuzen is vermomming zijn) die van plan is de aarde te verwoesten.

IMDb-score: 7.5

 

10. Karppi

Je vraagt je wellicht af wat een Karppi is. Antwoord: Karppi is de achternaam van Sofia, een doorgewinterde rechercheur. Het feit dat de serie naar de rechercheur is vernoemd, getuigt van het feit dat we hier te maken hebben met een belangrijke sleutelfiguur. In de serie onderzoekt zij de moord op een vrouw. Al gauw wijst de richting naar een bouwbedrijf in Helsinki.

IMDb-score: 7.2