The Bridge is intrigerend en spannend

The Bridge begint met de belangrijke Sontbrug. Dit is een lange brug die de landen Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. In het midden van de brug wordt een lijk gevonden. De precieze locatie, waardoor het lijk half in Zweden en half in Denemarken ligt, vraagt om samenwerking tussen twee verschillende rechercheteams.

De serie focust vanaf hier op de leidinggevenden van beide teams. Enerzijds heb je de Deense Martin Rohde, anderzijds de Zweedse Saga Norén. Ondanks dat ze totaal van elkaar verschillen zullen ze moeten samenwerken. De moorden blijven elkaar namelijk opvolgen.

the bridge

Het wordt duidelijk dat de moordenaar, die de bijnaam ‘The Truth Terrorist’ krijgt, sociale problemen in Scandinavië aan de tand wil voelen. Al gauw blijkt echter dat hij niet alleen sociale motieven heeft. De moorden krijgen namelijk ook steeds meer een persoonlijke lading, met alle gevolgen van dien.

Deens-Zweedse samenwerking in The Bridge

Het feit dat de politiekorpsen van Denemarken en Zweden worden gedwongen om samen te werken is origineel bedacht. De verschillen in personages en culturen wordt duidelijk zichtbaar in de serie. Zo is Saga ongelofelijk praktisch ingesteld (met kenmerken van het syndroom van Asperger), terwijl Martin dit veel minder is.

De samenwerking tussen beide korpsen zorgt er ook voor dat er zowel Deens als Zweeds wordt gesproken in de serie, een realistisch detail. En niet alleen in de serie wordt er samengewerkt tussen beide landen. De Zweedse Sveriges Television en de Deense Danmarks Radio samen om The Bridge te produceren en financieren.

the killing

Goede recensies

De samenwerking tussen Denemarken en Zweden bleek niets voor niets te zijn. De serie werd uiteindelijk in meer dan 100 landen uitgezonden en heeft momenteel een gemiddelde van een 8,6 op IMDb. Mocht je de serie al hebben gezien, of op zoek zijn naar andere goede series, dan is The Fall een alternatief. Ook het duistere Fargo is een serie die je een keer gezien moet hebben.

Het origineel blijft het beste

Er werden meerdere adaptaties van gemaakt, waarin andere landen het plot en de personages overnamen en er een eigen draai aan gaven. Maar geen één van die adaptaties deed het zo goed als het origineel. Bij het zien van de trailer zijn wij ook van mening dat er heel moeilijk aan het origineel te tippen valt. Oordeel hieronder voor jezelf.