Waarom Fargo een unieke misdaadserie is

Voor de serie Fargo werden de bekende Coen broers betrokken bij het productieproces. Eerder maakten ze al meerdere boekverfilmingen, maar deze serie is een remake van hun oude film.

Er zijn weinig series zo goed als Fargo en daar zijn meerdere redenen voor. Zo heeft de serie een sterrencast, die elk seizoen verandert. Fargo is namelijk een anthologie-serie. Dat betekent dat de plaats, tijd en de personages met elk seizoen weer veranderen. Hierdoor worden elk seizoen weer nieuwe personages, intrige en moordzaken geïntroduceerd.

De verhalen zijn goed doordacht, waarbij gruwelijke taferelen maar ook humor niet worden vermeden. De serie blijft hierdoor steeds weer vernieuwend. Het gemiddelde cijfer van een 9.0 op IMDb is dus ook meer dan verdiend. Met dit cijfer komt de film op de 7e plek in de top 20 van beste Netflix-series.

Hieronder volgt kort een overzicht van de seizoenen, die los van elkaar te kijken zijn.

Seizoen 1

Het eerste seizoen introduceert Lester Nygaard (gespeeld door Martin Freeman die we kennen van The Hobbit en Sherlock)Lester woont in een rustig, Amerikaans dorp in 2006. De harmonie wordt echter ruw verstoord door de moordlustige Lorne Malvo. Malvo moordt, vecht en bedriegt en betrekt daarbij het liefste andere mensen.

fargo

Al gauw wordt ook Lester betrokken bij Malvo’s gewelddadige acties waardoor ze tegen elkaar komen te staan. Wanneer politieagente Molly Anderson haar eigen vermoedens ontwikkelt, lijkt ze vastberaden om de dader(s) op te sporen. En dan komen de verhoudingen in het ooit zo’n rustige dorp al helemaal op scherp te staan.

Seizoen 2

Dit seizoen gaat terug in de tijd naar 1979 en is gefocust op het koppel Ed en Peggy Blumquist. Het is Peggy die per ongeluk een jongeman raakt met haar auto, waarna hij vast blijft zitten in haar windscherm. In paniek rijdt ze met de auto naar huis, waar zij en Ed besluiten de situatie niet aan de politie te melden maar zelf op te lossen. Dat wordt echter al gauw lastig wanneer blijkt dat de jongen onderdeel is van een grote criminele familie. En die familie laat dit natuurlijk niet zomaar gebeuren.

fargo screenshot

Bizar detail: delen van dit seizoen zijn gebaseerd op waargebeurde misdaden in Amerika.

Seizoen 3

Het recentste seizoen van Fargo gaat over twee broers, allebei gespeeld door Ewan McGregor. Waar broer Emmit succesvol is, is de andere broer Ray dit totaal niet. Ruzie om een erfenis zorgt ervoor dat er spanning ontstaat tussen hen beiden. Samen met zijn vriendin Nikki besluit Ray hierop dat hij dan maar het recht in eigen handen moet nemen om het erfstuk alsnog terug te krijgen.

fargo

Als gevolg op hun besluiten keren de misdaden, moorden en betrokken (criminele) partijen die Fargo typeren ook terug in dit derde seizoen van Fargo. 

Seizoen 4

Seizoen 4 is nog niet verschenen. Aan het einde van dit jaar zijn de opnames gepland en in 2020 verschijnt het vierde seizoen uiteindelijk. Dit seizoen zal zich afspelen omtrent de georganiseerde misdaad omtrent de rassenscheidingswetten van de jaren ’50. Nog even geduld dus, maar als we de afgelopen drie seizoenen moeten geloven wordt dit het meer dan waard.