Nog een vette Netflix thriller: The Fall

Emmy en Golden Globe winnares Gillian Anderson vertolkt in The Fall de rol van een Britse detective die naar Belfast wordt opgeroepen om een spraakmakende moord op te lossen. Ze herkent al snel een bekend patroon en vermoedt dat hier een seriemoordenaar aan het werk is. Haar vermoeden wordt bevestigd als al snel een volgend slachtoffer bekend wordt. The Fall blijkt een geniale verfilming van een kat-en-muis spel tussen de volhardende detective en de seriemoordenaar.De meeslepende plots en onverwachte wendingen maken The Fall tot een ongekend spannende thriller, niet in de laatste plaats vanwege de aanwezigheid van zowel Gillian Anderson als Jamie Dornan.

netflix serie the fall

Opstapje naar 50 Shades of Grey

Het gerucht wil dat het optreden van Jamie Dornan de opmaat was voor zijn succesvolle rol in 50 Shades of Grey. Dat is niet helemaal onlogisch, in The Fall speelt hij de charismatische en sexy seriemoordenaar Paul Spector. Hij is de ogenschijnlijk doodnormale huisvader met een dubbelleven. Overdag is hij de doorsnee buurman waar je geen kwaad van zou verwachten. In de nachtelijke uren ontpopt hij zich echter als een vreselijk monster met een lugubere hobby: vrouwen vermoorden.

Gillian Anderson als doortastende inspecteur

Wat de serie zo intrigerend maakt zijn de karakters. Zowel Stella Gibson (Gillian Anderson) als Paul Spector (Jamie Dornan) zijn twee bijzonder intelligente individuen. De handelswijze van Paul dwingt Stella tot het nemen van onvoorstelbaar veel risico waarbij het de vraag is of het goed af zal lopen. Opvallend genoeg is de seriemoordenaar in The Fall niet het type crimineel wat je voor ogen hebt. Het is juist de charmante en bij vlagen sensuele man die zijn slachtoffers op uitermate geraffineerde manier verleid voor hij toeslaat. Kortom, het type man waar elke vrouw voor zou vallen.

the fall netflix misdaadserie online

Controversie is het handelsmerk van Netflix

Netflix zou natuurlijk geen Netflix zijn als ook deze serie niet enige controverse op zou roepen. Het is bijna het handelsmerk van de streaminggigant. Ook The Fall past is het rijtje producties met een dubbele moraal. De manier waarop de seriemoordenaar wordt geportretteerd kan dan ook niet op veel positieve bijval van de critici rekenen. Zo zou geweld tegen vrouwen worden geromantiseerd en dat kan natuurlijk niet. Gelukkig gaat het niet om wat een enkele criticus vindt. In The Fall wordt Spector toch echt als medogenloze schurk neergezet en is het juist Stella die de heldenrol krijgt toegedicht.