Misdaadseries op IMDb

IMDb is de roepnaam van de Internationale Movie Database. Op site kan je info, trailers, foto’s en nog veel meer vinden over vrijwel iedere titel die je maar kan bedenken. Bovendien heeft iedere titel een eigen IMDb-score tussen de 1 en de 10. Die score is toegekend door de gebruikers van de site. Dat is dus een mooie houvast om ervoor te zorgen dat je verzekerd bent van enige kwaliteit als je aan een serie begint. Bovendien kan je zo zien welke titels je beslist niet mag missen. Wij hebben de misdaadseries op een rij gezet die de tien hoogste noteringen op IMDb hebben.

10. Sacred Games

We weten allemaal wel dat Bollywoodfilms uit India komen, maar het land van de heilige koe is ook goed voor misdaadseries. De hoogst genoteerde serie daarvan is Sacred Games met een score van 8,9 op IMDb. Sartaj Singh is een rechercheur in Mumbai, bepaald niet een makkelijke baan als je kampt met een slaappillenverslaving en een corrupt politiekorps. Hij krijgt een telefoontje van Ganesh Gaitondo, een gangster die hem vertelt dat Sartaj 25 dagen heeft om de stad van de ondergang te redden. Zijn missie leidt Sartaj door de meest duistere van de onderkant van de samenleving in Mumbai.

IMDb-score: 8,9.

 

9. Death Note: Desu Nôto

Uiteraard zijn er ook geanimeerde misdaadseries. In deze anime-serie uit Japan vindt een intelligente middelbare scholier genaamd Light Yagami een schrift met een wel heel bijzondere kracht. In het schrift staan een aantal namen geschreven. Iedere naam kan Light met behulp van het schrift omleggen. Hij gaat het mysterieuze schrift inzetten om de wereld te zuiveren van al het kwaad. De een na de andere crimineel legt hij om. Een goede zaak kan je misschien denken, maar toch is de overheid niet zo gediend van een vigilante die het heft in eigen hand neemt. Een detective die alleen bekend staat onder de naam ‘L’ gaat proberen Light Yagami tegen te houden.

IMDb-score: 9,0.

 

8. True Detective

Net als nummer 7 op deze lijst kent True Detective ieder seizoen een andere cast. Seizoen één, geregisseerd door Cary Joji Fukunaga, werd bijzonder goed ontvangen. Matthew McConaughey en Woody Harrelson vormen een detective-duo dat in 1995 de zaak van een prostituee onderzoekt. Seizoen twee met Colin Farrell, Vince Vaughn en Rachel McAdams deed het iets minder, maar voor seizoen drie is True Detective terug op het oude niveau. Dit seizoen wordt aan de hand van drie verschillende tijdsperiodes in de Ozarks verteld. Hoofdrollen in dit seizoen zijn er voor Mahershala Ali, Stephen Dorff en Carmen Ejogo.

IMDb-score: 9,0.

 

7. Fargo

Fargo is een anthologie-serie en een vervolg op de gelijknamige Coen Brothers-film. De serie maakt gebruik van de wereld en de toon die de Coens gecreëerd hebben in 1996. De plaats Fargo in het winterse Minnesota is de locatie. Normaal gesproken gebeurt er niets noemenswaardig, maar door een aantal aparte karakters komt daar verandering in. Ieder seizoen heeft een andere cast. In seizoen één waren dat bijvoorbeeld Billy Bob Thornton en Martin Freeman, in twee Kirsten Dunst en in het derde seizoen bijvoorbeeld Ewan McGregor. Het is best indrukwekkend hoe de eigenaardige, zwarte humor niet onderdoet hier voor die van de Coen Brothers zelf.

IMDb-score: 9,0.

 

6. Sahsiyet

Een titel die je allicht niet verwacht had tussen de hoogst genoteerde misdaadseries volgens IMDb is de Turkse miniserie Sahsiyet. De serie is hier dan ook behoorlijk onbekend. Op de Engelse wikipedia is de titel niet eens te vinden. Toch heeft de serie met ruim 13,000 stemmen een score van 9,0. Agâh krijgt te horen dat hij beginnende Alzheimer heeft. Na verloop van tijd zal hij al z’n herinneringen verliezen. Agâh ziet hier echter voordelen in. Hij kan nu de moord gaan plegen, die hij al die jaren gepland had. Dat hij die moord begaan is, zal hij daarna vergeten, waardoor hij zich ook niet schuldig kan gaan voelen.

IMDb-score: 9,0.

 

5. Sherlock

Het verhaal van de eigenwijze detective Sherlock Holmes kennen we allemaal en is dan ook vaak verfilmd. Zelfs Hugh Laurie’s personage in House is gebaseerd op de fictieve detective. Toch is van alle misdaadseries over de detective de serie van de BBC met een score van 9,1 de hoogst genoteerde. Met Benedict Cumberbatch en Martin Freeman als zijn vaste sidekick dr. John Watson is dat natuurlijk ook niet zo verwonderlijk. De vier seizoenen hebben ieder drie afleveringen van anderhalf uur in lengte. Daarbij kwam een special, eveneens anderhalf uur, tussen seizoenen 3 en 4, uitgezonden op nieuwjaarsdag in 2016.

IMDb-score: 9,1.

 

4. The Sopranos

Een van de beste misdaadseries en een ware revolutie in tv-land was The Sopranos. Toen de serie in 1999 debuteerde, was het ongebruikelijk voor een serie om zo’n ambitieus, omvangrijk script te hebben dat zoveel realisme kende. Tot dan toe werd televisie een stuk lager ingeschaald ten opzichte van film. De serie gaat over Tony Soprano (James Gandolfini), een van de capo’s van de mafia in New Jersey. Afwisselend krijgen we te zien waar hij in de harde onderwereld en in zijn privéleven mee te maken krijgt.

IMDb-score: 9,2.

 

3. The Wire

The Wire was in feite een anthologie-serie voordat die term veelvuldig gebruikt werd en is een van de meest geliefde misdaadseries. De serie speelt zich af in Baltimore, Maryland. De serie toont zowel het keiharde leven van bendeleden in de onveilige straten van achterstandsbuurten als het politieke gekonkel van bovenaf. Iedere seizoen toont een andere tak van de onderwereld in Baltimore. De serie kent een grote cast. De rechercheurs Jimmy McNulty (Dominic West) en Bunk Moreland (Wendell Pierce) zijn onder andere hoofdrolspelers. Ook acteurs als Michael K. Williams en Idris Elba braken met deze serie door.

IMDb-score: 9,3.

 

2. Breaking Bad

”Say my name.” Breaking Bad wordt gezien als een van de beste series aller tijden en maar weinigen zullen dat een onterechte classificatie vinden. De serie was voor hoofdrolspelers Bryan Cranston en Aaron Paul carrière-bepalend. Zijn vertolkten met Walt en Jesse de rollen van hun leven. Als scheikundeleraar Walt te horen krijgt dat hij terminaal ziek is, wil hij als enige kostwinner zijn gezin niet opzadelen met een financiële strop. Hij zet zijn kennis van scheikunde in om de puurste crystal meth van heel New-Mexico te produceren. Samen met oud-leerling Jesse gaan zij een onwaarschijnlijk maar zeer lucratief partnerschap aan.

IMDb-score: 9,5.

 

1. Koombiyo

De allerhoogst scorende van de alle misdaadseries zegt je misschien niets. De Sri Lankaanse serie Koombiyo heeft toch echt een score van 9,8. Schreven we je vorige week nog dat Chernobyl met een 9,7 de hoogste score had, blijkt daar nu deze onbekende serie met een score van 9,8 overheen te gaan. Helemaal eerlijk is het niet, want over Koombiyo velden zo’n 15,000 mensen hun oordeel, terwijl dat er voor Chernobyl al zo’n 85,000 waren.

Maar toch, een score van 9,8 is niet verkeerd natuurlijk. Jehan Fernando is een 35-jarige oplichter in Colombo, Sri Lanka. Jehan verdient zijn geld voornamelijk via mazen in de wet ten koste van rijke mensen. Priyantha is een werkeloze jongere van het platteland die naar de stad trekt op zoek naar werk. Daar ontmoet hij Jehan en de twee worden partners in crime.

IMDb-score: 9,8.

Veel meer dan misdaadseries

Ben jij niet zo genre-gericht? Bekijk wat de beste series op Netflix volgens IMDb zijn.