Films, series en documentaires over racisme op Netflix

Het kan je niet ontgaan zijn: in Amerika zijn grote protesten uitgebroken. De dood van George Floyd, racisme en politiegeweld zijn hiervoor de voornaamste redenen. Over deze onderwerpen is er op Netflix veel te vinden. Zo staan er informatieve documentaires en een waargebeurde mini-serie. Het aanbod is groot. Dit zijn een aantal films en series om te zien als je je meer wil verdiepen in het onderwerp.

1. When They See Us

Met een 8.9 op IMDb als gemiddeld cijfer is When They See Us één van de meest geprezen mini-series op Netflix. Het verhaal dat in de serie centraal staat heeft echt plaatsgevonden. De serie speelt zich af in 1989 af in New York. Een blanke vrouw wordt tijdens het joggen verkracht. Vijf jonge Afro-Amerikaanse jongens worden hiervan beschuldigd en aangeklaagd. Ze zijn echter onschuldig en bovendien is er geen tastbaar bewijs. Dat ze daarentegen toch een bekentenis afleggen komt onder andere door manipulatie, agressieve verhoortechnieken en leugens van de politie. When They See Us gaat over de strijd voor gerechtigheid en is een absolute aanrader.

 

2. American Son

De getalenteerde Afro-Amerikaanse actrice Kerry Washington (ze speelde onder andere in Scandal) speelt de rol van Kendra. Samen met haar blanke ex-man Scott heeft Kendra een zoon. Wanneer deze echter plotseling verdwijnt, vreest Kendra al gauw voor zijn veiligheid. Ze is zich immers bewust van raciale profilering en geweld door blanke politiemannen. De blanke politieagent die het koppel bij moet staan heeft zichtbare vooroordelen over Kendra en haar zoon. American Son wordt hiermee een maatschappijkritische film die relevante vragen durft te stellen.

 

3. Dear White People

Deze serie speelt zich af op een high school. De verschillen tussen de etniciteiten zijn daar duidelijk zichtbaar. Elke aflevering focust op een ander personage. Daarmee is duidelijk zien tegen welke racistische problemen zij aanlopen. Dear White People bestaat uit drie seizoenen. De serie wordt onder andere geprezen om de scherpe humor. De serie wordt gezien als een satirisch voorbeeld van ‘racial politics’. Alle drie seizoenen zijn te zien op Netflix.

 

4. Trial by Media

Trial by Media is een documentairereeks. Eke aflevering staat een spraakmakende rechtszaak uit de Amerikaanse geschiedenis centraal staat. Vooral de opvallende of bepalende invloed van de media komt in elke zaak naar voren. Twee afleveringen uit deze reeks focussen op racisme in Amerika en politiegeweld. De aflevering ‘Subway Vigilante’ gaat over een man die in de Amerikaanse metro vier donkere tieners neerschiet. De man zegt dat het zelfverdediging was. De aflevering ‘Shots’ gaat over vier blanke NYPD-agenten. Zij schieten maar liefst 41 keer op de ongewapende donkere Amadou Diallo. Ook de andere afleveringen in Trial by Media zijn de moeite waard.

 

5. 13th

Eerder was 13th al onderdeel van de beste documentaires op Netflix gebaseerd op IMDb-scores. Daar stond hij op de negende plaats. In 13th ligt de focus op de vele Afro-Amerikaanse gevangenen in Amerika. De titel van de documentaire verwijst naar het dertiende amendement van de Amerikaanse grondwet. Veel (doorgaans arme) Afro-Amerikanen worden massaal en vaak onterecht in gevangenissen geplaatst.  Daar moeten ze arbeid verrichten.  Hierdoor lijkt het dertiende amendement alsnog te blijven bestaan. Politieke figuren en activisten geven hun opinie over deze zaak.