Beste documentaires op Netflix hebben diverse onderwerpen

De beste documentaires op Netflix verschillen erg van elkaar. Tussen de lijst staan docu’s over topsporters, over voeding, over kunst en de natuur, maar ook over oorlog, discriminatie en moord. Het geheel zorgt er hierdoor voor dat er over elk onderwerp wel een sterke documentaire te vinden is. Dit is de gehele lijst met de 20 beste documentaires op Netflix én hun IMDb score.

20. Struggle: The Life and Lost Art of Szukalski

Deze documentaire is een Netflix Original. Centraal staat de Pools-Amerikaanse kunstenaar Stanislaw Szukalski. Hij was een beeldhouwer en theoreticus. In de documentaire worden delen van zijn moeilijke jeugd gekoppeld aan zijn kunstwerken. In een aanval van de Nazi’s raakte hij zijn levenswerk kwijt. De documentaire staat stil bij zijn genialiteit, maar ook bij zijn woede en gekheid. Szukalski zelf komt enkel aan het woord via oude beeldfragmenten: hij stierf in 1987. Dat deze documentaire als één van de beste documentaires op Netflix wordt gezien is niet verwonderlijk. De documentairemaker is namelijk een grote legende uit de filmwereld. Niemand minder dan Leonardo DiCaprio regisseerde de documentaire.

IMDb score: 8.0

 

19. The Battered Bastards of Baseball

Deze documentaire is het onwaarschijnlijke feel good verhaal van een legendarische honkbalploeg. De ploeg, genaamd de Portland Mavericks, waren onafhankelijk, in een sportwereld waarin sponsoren en grote namen de boventoon voerden. De Portland Mavericks werden aangevoerd door Bing Russell. Hij was een ex-speler en televisiester die een duidelijk doel had: plezier beleven aan de sport. In de documentaire is te zien hoe de spelers van het team afstaken tegen hun tegenstanders: harig, grappig en gek, tegenover professioneel en gepolijst. Toch hadden ze op het veld veel succes. The Battered Bastards of Baseball bewijst dat er tussen de beste documentaires op Netflix ook positieve en ontroerende verhalen worden verteld.

IMDb score: 8.0

 

18. The Game Changers

Is het belangrijk om als topsporter vlees te eten? Je zou denken van wel, maar na deze documentaire niet meer. The Game Changers gaat over de illusie dat vlees belangrijk is binnen topsport. Grote namen uit de sportwereld komen aan het woord en vertellen over hun ervaringen van een vlees-vrij dieet. Het zorgt voor een documentaire waarin wetenschap wordt afgewisseld met verhalen over worstelingen en successen binnen de topsport. Producenten die mee hebben gewerkt aan de documentaire zijn onder andere Lewis Hamilton, Jackie Chan, James Cameron en Arnold Schwarzenegger.

IMDb score: 8.0

 

17. Chasing Coral

We zijn als mensen meer dan ooit bezig met de natuur. Regenwouden, ijskappen en andere natuurgebieden hebben onze aandacht. Maar hoe zit het met de ‘regenwouden van de oceaan’? De grote koraalriffen in de oceaan zijn aan het verbleken. Deze documentaire helpt ons er aan herinneren dat het nog niet te laat is om deze gigantische, prachtige koraalriffen te redden. Chasing Coral is vanwege de prachtige beelden terecht één van de beste documentaires op Netflix.

IMDb score: 8.1

 

16. The Square

Misschien heb je het destijds op de voet gevolgd, of misschien kun je het niet meer helder voor de geest halen. Hoe het ook zij: The Square is een documentaire die je raakt en een heftig verhaal vertelt. De documentaire gaat over de opstanden op het Tahiri-plein van Caïro in 2011. De bevolking wilde dat het regime onder leiding van Mubarak viel. Te zien is hoe het leger belooft de kant van de bevolking te kiezen. Dit duurt echter niet lang. Wat volgt is een revolutie die uit lijkt te monden in een oorlog tussen het leger enerzijds en de bevolking en de Muslim Brotherhood anderzijds.

IMDb score: 8.1

 

15. The Dawn Wall

Het onmogelijke mogelijk maken. Daar draait de documentaire The Dawn Wall om. Tommy is sinds zijn zesde al een gemotiveerde en getalenteerde klimmer, gemotiveerd door zijn vader. Hij heeft een nieuw doel voor ogen. Dit is het beklimmen van een steile rotsformatie van Yosemite. Dit wil hij zonder hulpmiddelen doen, maar met behulp van een partner. Zal het hem lukken, in deze Netflix documentaire? Ongeacht de uitkomst is het sowieso een inspirerende documentaire over je grenzen verleggen.

 

14. Bobby Robson: More Than a Manager

De documentaire draait om Bobby Robson, een grote voetballegende. Hij was coach van onder andere Newcastle, Barcelona, PSV en het Engelse voetbalteam. Er wordt aandacht besteed aan de diagnose van kanker die Robson krijgt, de behandeling die hij vervolgens ondergaat en hoe hij vervolgens 9 maanden later coach van Barcelona wordt. Ook zijn privéleven en hoe zijn carrière hier invloed op had, wordt toegelicht aan de hand van interviews en archiefmateriaal.

IMDb score: 8.2

 

13. Cuba and the Cameraman

In deze ontluikende en intieme documentaire volgt de cameraman een aantal Cubanen over een lange periode. Maar liefst 45 jaar filmt en interviewt hij hen. Doordat de cameraman een persoonlijke benadering zoekt tot de mensen die hij interviewt, ontstaat er wederzijds vertrouwen. Dit ontstaat met Fido Castro, maar ook met normale families. Het contrast zorgt ervoor dat de documentaire een intiem kijkje in de rijke geschiedenis en het interessante heden van Cuba biedt.

IMDb score: 8.2

 

12. LA 92

De naam Rodney King zegt ons waarschijnlijk niet meteen iets, maar in Amerika staat hij symbool voor de grote rassenrellen in Los Angeles van 1992. King was een Afro-Amerikaanse taxichauffeur die tijdens een aanhouding door blanke agenten erg grof en gewelddadig werd behandeld. Een overwegend blanke jury sprak de agenten vrij van schuld. Dit was aanleiding voor grootschalige rellen, waarbij discriminatie en racisme de reden waren. In de documentaire worden nog niet eerder vertoonde beelden laten zien. Sommige van de beste documentaires op Netflix ontroeren, maar deze choqueert voornamelijk en laat je niet snel los.

IMDb score: 8.2

 

11. Virunga

In Congo vind je het grote Virunga National Park. De documentaire Virunga draait om dit park, waar je nog wilde berg gorilla’s kan vinden. Een groep rangers doet er alles aan om de apen en het park te beschermen en verzorgen. Dit is niet gemakkelijk, zeker wanneer er grote opstanden en oorlogen uitbreken in het land. De documentaire draait hierdoor niet alleen om de gorilla’s, maar ook om overleven, oorlog en de natuur. De rangers mogen van zichzelf niet wegkijken terwijl het park verdwijnt en als kijker zal je ook niet kunnen wegkijken van deze documentaire.

IMDb score: 8.2

 

10. Paris Is Burning

Paris Is Burning documenteert de ball culture van New York in de jaren ’80. Afro-Amerikanen, Latino’s, homoseksuelen en transgenders kwamen binnen deze cultuur samen bij ball competities. Ze werden hierin op basis van kostuums, dansen en catwalks beoordeeld in verschillende categorieën. De documentaire laat veel dragqueens aan het woord over hun persoonlijke levens en ervaringen in de ball culture. Afgeschetst tegen een maatschappelijk klimaat waarin aids, geweld, prostitutie en verstoting van hun families aan de orde van de dag zijn, schetsen de dragqueens een realistisch beeld dat de kijker aan het denken zet.

IMDb score: 8.2

 

9. 13th

Deze documentaire kijkt naar Afro-Amerikaanse gevangenen in Amerika. De titel verwijst naar het dertiende amendement uit de Amerikaanse grondwet, die slavernij verbood in 1865. In 13th wordt hier echter vragen over gesteld. Veel Afro-Amerikanen, doorgaans uit arme families, worden massaal in gevangenissen geplaatst. Hier worden ze gedwongen om te werken. Het amendement lijkt op een andere wijze dus toch nog in stand te worden gehouden. In de documentaire wordt gekeken hoe deze massale gevangenschap invloed heeft op generaties en families. Ook komen politieke figuren, activisten en beroemdheden aan het woord.

IMDb score: 8.2

8. Tickling Giants

Het kietelen van reuzen lijkt vragen om problemen. In deze documentaire komen die problemen er ook. Bassem Youssef staat centraal. Hij is een hartchirurg, die een carrière-switch maakt en als komediant door het leven gaat. Dit doet hij in het politiek onrustige Egypte ten tijde van de Egyptische revoluties van 2011. De grappen en satirische opmerkingen die hij in zijn televisieshow maakt, zorgen al gauw voor onrust. De documentaire laat vervolgens de bedreigingen en opstanden zien waar Youssef mee te maken krijgt.

IMDb score: 8.3

 

7. November 13

De meeste van ‘de beste documentaires op Netflix’ gaan over aanslagen, opstanden en oorlogen. Ook bij deze documentaire is dat het geval, waarin de terreuraanslagen in Parijs van November 13 2015 centraal staan. Hierbij richtte een groep terroristen een golf van terreur, moord en verdriet aan. 130 mensen stierven door 6 verschillende aanslagen. De documentaire laat voornamelijk overlevenden aan het woord. Ook de voormalige president van Frankrijk, Hollande, komt aan het woord, evenals brandweerlieden en de burgemeester. De documentaire heeft 3 delen.

IMDb score: 8.3

 

6. Cowspiracy: The Sustainability Secret

Wat is dé oorzaak van vrijwel alle klimaatproblemen die we hebben? Deze documentaire stelt deze controversiële vraag. Ze hebben het over één industrie die wereldwijd zorgt voor opwarming van de aarde, ontbossing en het verdwijnen van diersoorten. Niemand lijkt er over te willen praten, waardoor de documentaire extra belangrijk blijkt te zijn. Veeteelt, zo blijkt uit de documentaire, is de grootste boosdoener. Kijk de documentaire om te kijken waarom dit is.

IMDb score: 8.3

 

5. Terra

De aarde is veranderd door de eeuwen heen. Er worden, leert de trailer van Terra ons, elke seconde 2000 dieren geslacht om 7 miljard mensen te voeden. Als gevolg hiervan moeten wilde dieren schuilen, verdwijnt de biodiversiteit en verandert onze relatie ten opzichte van dieren. Maar wat als we niet zonder wilde dieren kunnen? De documentaire bezit prachtige natuurbeelden, waardoor het begrijpelijk is dat één van de vijf beste documentaires op Netflix is.

IMDb score: 8.4

 

4. Hip-Hop Evolution

Het is tijd voor muziek. In Hip-Hop Evolution draait het allemaal om muziek. Hip-hop wel te verstaan. Er wordt gekeken naar hoe het genre vroeger ontstond, en welke mensen en ontwikkelingen hier belangrijk voor waren. Ook is er aandacht voor hip-hop nu. Wat verstaan we er onder? Zo kan de evolutie van het muziekgenre duidelijk naar voren komen. DJ’s, rappers en muziekproducenten van vroeger en nu worden via diepte-interviews gevraagd naar het genre.

IMDb score: 8.4

 

3. Winter on Fire

Ook Winter on Fire is één van de beste documentaires op Netflix die draait om grootschalig burgerprotest. Ditmaal in Oekraïne. In 2013 kwam men in opstand tegen het regime, nadat er geen associatieverdrag was getekend tussen Oekraïne en de EU. De documentaire laat gruwelijke beelden zien van hoe een opstand die vreedzaam begon, al gauw uitdraaide tot een oorlog met vele gewonden. Door camerabeelden van erg dichtbij wordt je meegenomen in de strijd over vrijheid en moed.

IMDb score: 8.4

 

2. Be Here Now

Eerder schreven we al over deze documentaire. In de documentaire wordt de acteur Andy Whitfield gevolgd. Samen met zijn echtgenoot Vahshti heeft hij twee jonge kinderen. Plotseling krijgt Andy de diagnose van kanker. Dit heeft grote impact op het leven van Andy en zijn familie. Zijn openheid en die van zijn vrouw zorgt voor een emotionele documentaire die je nog lang bij blijft nadat je hem af hebt.

IMDb score: 8.7

 

1. Hans Zimmer: Live in Prague

Wellicht niet de documentaire die je op nummer één van de beste documentaires op Netflix verwacht. Toch staat Hans Zimmer: Live in Prague echt op de eerste plaats. Eigenlijk is deze documentaire meer een concert.  och staat het optreden ook als documentaire op Netflix aangeschreven. De hoge score zorgt er hierdoor voor dat Zimmer met zijn prachtige muziek de lijst aanvoert.

IMDb score: 9.1