Hieronder bespreken we de, door de kapper of barber, gebruikte terminologie zodat jij precies kunt vertellen welk kapsel je wilt. Hierna ben jij in staat om de taal van je kapper of barber te spreken.

9f4b2122340981.56311602e4866

Angels

Wanneer je kapper je van verschillende punten bekijkt, kijk dan niet raar op. Op deze manier kijkt je kapper of barber naar je gezichtsvorm en kan de kapper bepalen welk kapsel het meest geschikt is voor je.

Blunt cutting

Een blunt cutting is wanneer je kapper de schaar horizontaal vasthoudt om je haar te knippen. Met deze manier van knippen weet je zeker dat je kapsel een gelijke lengte heeft.

Buzzcut

Een stijl waarbij het haar eenzelfde lengte heeft. Wanneer je je haar wilt millimeteren zijn er verschillende lengtes die je kunt hanteren, variërend 0.5 tot 2 centimeter. Wanneer je dit te extreem vindt, probeer dan voor de achterkant en zijkanten een lengte van 0.5 centimeter en voor de bovenkant een lengte van 1 centimeter.

Crop

Dit is één van de klassieke herenkapsels die jij en ik kennen. De achterkant en zijkanten van je kapsel zijn op eenzelfde lengte opgeschoren, echter heb je een textured bovenkant die wat langer is.

Disconnection

In tegenstelling tot een crop herenkapsel, wordt er bij een disconnection kapsel geen gebruik gemaakt van een fade. Bij een disconnection zie je verschillende lengtes in het haar, dat met opzet niet subtiel in elkaar overlopen.

kapper-barbershop-haar knippen-MAN MAN

Dandruff

Dandruff, ook wel roos genoemd, bestaat uit dode huidcellen dat in je haar zit ten gevolgen van een droge hoofdhuid. Wanneer je hier last van hebt, kun je dit eenvoudig met bestrijden met anti-roos shampoo. Maak je maar geen zorgen.

Fade

Een fade of opscheer is een vervanging van je haarlijn aan de zij -en achterkant. Je haarlijn loopt van licht over naar donker.  Lang of kort aan de bovenkant, subtiel of opvallend, er zijn tal van manieren om deze haartrend eigen te maken. Check de ultieme gids voor het opgeschoren herenkapsel.

Grade

Dit is de lengte waarop je haar wordt geknipt met behulp van een tondeuse. De verschillende opzetstukken van de tondeuse zijn afneembaar en zijn geschikt voor verschillende lengtes.

Hold

Een term die wordt gebruikt om de sterkte van een haarproduct aan te geven. Hoe sterker het product, hoe minder je er nodig van zult hebben. Echter kun je deze minder goed uitwassen. Minder sterkere producten hebben daarentegen andere voordelen als het geven van meer glans of dat het product op waterbasis is gemaakt.

Image Aid

Wanneer je moeite hebt met het omschrijven van een kapsel, maak dan gebruik van een foto. Een foto zegt meer dan duizend woorden (geloof me) en je kapper of barber weet voldoende.

grijs haar-aiden shaw-kapper-MAN MAN

Melanin

Dit is het pigment in het haar dat de kleur bepaalt. Wanneer je grijs haar begint te krijgen, heb je een te kort aan melanine. Je kunt het verven of je rockt gewoon de natuurlijke grijze haren.

Minoxidil

Dit is een middel dat je kunt gebruiken wanneer je last hebt van haar uitval. Dus wanneer je last hebt van dunner wordend haar of kale plekken op je achterhoofd (de welbekende eilandje) is dit het middeltje dat je gaat helpen.

Neckline

Dat je het niet kunt zien, betekent niet dat het er niet is. Zo kun je kiezen uit een ‘squared’ (strakke lijnen), ‘rounded’ (ronde lijnen) of  ‘tapered’ (gebruik gemaakt van een fade) neckline.

Pompadour

Dit kapsel krijg je door het haar omhoog en naar achteren te kammen. De Pompadour is razend populair geworden nadat bekendheden als Elvis, James Dean en de 1950 Greasers deze haarstijl hadden.

Quiff

De quiff toont veel gelijkenissen met de pompadour, echter is er bij dit kapsel de voorkant stijl omhoog gekamd. Het is tevens een inspiratie bron geweest voor kapsels als de flat top en de mohawk die door onder andere Elvis Presley en Danny Zuko werden gedragen.

straight razor-kapper-scheren-scheerschuim-MAN MAN

Straight Razor

Je kunt het dichts op de huid scheren met behulp van een straight-edge razor. Dit is een single blade scheermes dat over je huid glijdt in een hoek van 30-graden. Het is echter minder eenvoudig dan het lijkt. Het is daarom verstandig om een paar lessen te volgen in het scheren met een scheermes als deze. Je wilt jezelf natuurlijk niet in de huid snijden.

Scissor-over-comb

Dit is een kniptechniek waarbij een kam wordt gebruikt als hulpmiddel om de hoeveelheid haar dat de kapper of barber wegknipt. Met in de ene hand een kam, gaat de kapper met de kam door het haar en stopt waar hij of zij het wilt knippen. Het knippen gebeurt horizontaal.

Taper

Dit werkt volgens hetzelfde principe als een fade, waarbij de lengte van het haar geleidelijk langer wordt vanaf de onderkant bekeken. Dit wordt veelal gedaan met behulp van een tondeuse met verschillende opzetstukken of aan de van de scissor-over-comb techniek door de meer ervaren kappers of barbers.

Undercut

Het is een deels korte coupe waar langer haar overheen valt.  Een populair kapsel tijdens de late jaren ’10 van de vorige eeuw en het juiste voorbeeld kun je vinden in Peaky Blinders.

Volume

Het volume in het haar betekent dat het groter lijkt dan het daadwerkelijk is. Om de volume in het haar te verhogen kun je producten als zeezout spray of haarlak gebruiken. Het is hierbij essentieel dat je eerst je haar föhnt en vervolgens de haarproducten aanbrengt.

Indien je minder gezegend bent met minder lange haarlokken, dan heb je nog altijd één van deze herenkapsels voor mannen die kaal worden op hun kruin.