IIFYM, if it fits your macro’s

IIFYM, if it fits your macro’s. Dit flexibele eetpatroon is niet echt een dieetplan, maar toch krijgt het een plekje tussen deze vier. In principe werkt het dieet als volgt: eet gezond en gestructureerd. Dit kan zeer effectief zijn als dit correct wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om je calorie-eisen vast te stellen.

Voordelen: je hebt de volledige controle over hoe vaak je eet, maar ook wat je eet, zolang het past binnen je macronutriënten kader. Veel studies hebben aangetoond dat een flexibel dieet effectief kan zijn voor het verminderen van eetbuien en deelnemers blijvende resultaten ervaren.

Nadelen: sommige mensen kunnen niet omgaan met de flexibiliteit van dit dieet, waardoor de voeding die ze innemen niet gezond is, ondanks dat het binnen het macronutriënten kader past. Dit zorgt voor ongewenste resultaten.

MAN MAN dieet fitness

Paleodieet

Het paleodieet haalt de oerman in jou naar boven. Het dieet bestaat vooral uit vis, vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben, groenten, fruit, wortelen en noten. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker of verwerkte oliën.

Voordelen: hoogwaardige eiwitten, veel groenten en gezonde vetten hebben veel voordelen voor de gezondheid. Het advies om ‘modern voedsel’ uit je voedingspatroon te halen, zal zorgen voor vermindering van de inname van frisdranken, zeer geraffineerde koolhydraten en snacks die vaak veel suikers bevatten. Als gevolg hiervan, zullen vele moderne oermannen  gewicht verliezen als gevolg van het calorietekort, maar voelen zich ook gezond door goede vetten en de vele vitamines. 

Nadelen: paleodieet klinkt tot nu toe perfect. Echter, kent het wel een aantal nadelen. Het paleodieet adviseert het niet innemen van heel veel voedingsmiddelen op basis van enkele schetsmatige wetenschap. Granen, zuivel en peulvruchten zijn allemaal verboden, ook al zijn er tal van studies die aantonen dat hele granen, zuivel en peulvruchten positief zijn voor de gezondheid. Het onnodig verwijderen van voedsel kan tijdrovend zijn en kan het gemak en genot van het eten verminderen.

MAN MAN Dieet steak

 

Vasten

Je kunt de hele dag vasten, halve dagen vasten. Hoewel het wint aan populariteit, is het vasten niets nieuws. Er zijn verschillende methodes, waarbij de 5:2 methode de bekendste is. In één week eet je voor vijf dagen 2500 calorieën en twee dagen daarvan vast je met 500 calorieën of minder.

Voordelen: Hoewel sommige aanhangers beweren dat de reden van de werking is te wijten aan de verhoogde insulinegevoeligheid (wat niet onwaar is), in werkelijkheid gaat het om het calorietekort.

Nadelen: Studies over het vasten hebben aangetoond dat de alertheid en prestatie vermindert in de sportschool. Ook werd er aan aangetoond dat eiwit bij het ontbijt kan helpen bij het verminderen van het hongergevoel door de dag heen.

MAN MAN Vasten

Carb cycling

Carb cycling is een bijzondere aanpak waar men de inname van koolhydraten manipuleert. De ene dag is er een overkill aan koolhydraten, de dagen daarna verminder je dit. Dat zou ervoor zorgen dat het lichaam ‘verward’ raakt, waardoor de vetverbranding hoog blijft.

Voordelen: het continu veranderen van de koolhydraatinname kan een goed idee zijn. Bijvoorbeeld: op trainingsdagen verhoog je de inname en op rustdagen verlaag je de inname.

Nadelen: carb cycling kan onnodig zijn. Zo kan het een negatief effect hebben door het innemen van te weinig koolhydraten op een trainingsdag. Het verlies komt uiteindelijk neer op het calorietekort, ongeacht de inname van koolhydraten.

man man spaghetti