Details in Peaky Blinders

Peaky Blinders is zo’n serie die nooit teleurstelt. Intrigerende verhaallijnen, plotwendingen, actiescènes, stijlvolle kleding en mooie vrouwen wisselen elkaar af. Grote kans dat, als jij je laat meevoeren door de serie, je niet alle kleine details meekrijgt. Die kleine details zijn er echter in overvloed. Wij lichten vijf voorbeelden uit die je waarschijnlijk nog niet waren opgevallen.

Wit paard

Paarden zijn belangrijk in de serie. Er wordt veel geld gewonnen met weddenschappen over paardenraces. Het witte paard symboliseert voor Thomas Shelby de band die hij met zijn moeder heeft, van wie hij vroeger een witte pony kreeg. In de serie zijn in de kantoren van Shelby ook paarden te zien op de achtergrond. Dit is een slimme manier om de waarde die de dieren hebben voor de Peaky Blinders te benadrukken.

peaky blinders details

Neppe sigaretten

Er wordt behoorlijk wat afgerookt in Peaky Blinders, en dat is nog zwak afgedrukt. In de tijd waarin de serie zich afspeelt was (veel) roken de normaalste zaak van de wereld. Voor acteur Cilian Murphy, die niet rookt, was het nog een behoorlijke uitdaging. De sigaretten die hij voor scènes moest roken zijn nep en bezitten geen tabak. Gelukkig maar, want voor zijn rol moet hij er per seizoen 3000 (!) roken.

The Godfather

In de serie wordt op meerdere manieren verwezen naar de wereldberoemde en ijzersterke film The Godfather. Sinaasappels komen prominent in beeld in de film en de ontwerpers van de Peaky Blinders set hebben dit expres overgenomen. Wanneer in seizoen 5 iemand wordt vermoord op een manier die sterk doet denken aan de klassieke film, heeft deze persoon toevallig net een tas met sinaasappels bij zich. Toeval? Nee dus.

Kleurloos

Over de stijl van Thomas Shelby hebben we al veel geschreven. Van de Peaky Blinders overcoat tot zijn kapsel: Shelby’s look is van top tot teen verzorgd. Opvallend is dat als er wordt gekeken naar zijn outfit, hij nooit felle kleuren draagt. Als je er op let zal je zien dat hij alleen maar wit, grijs, zwart en blauw draagt. De makers van de show hebben hiervoor gekozen om de somberheid in zijn hoofd te symboliseren.

outfit thomas shelby

Vuur

Trouwe kijkers van Peaky Blinders zal zijn opgevallen dat vuur een belangrijke rol speelt. De aanwezigheid van vlammen en vuur hebben de makers niet zonder reden naar voren gebracht. De gedachte erachter is dat het vuur de hel symboliseert. Met zijn slechte acties zal Shelby, zo is het idee, zonder twijfel in de hel eindigen. Het vuur representeert dit.