Films op Netflix die een Oscar wonnen

Er zijn tientallen films te vinden op Netflix die een Oscar wonnen (of zelfs meerdere). Dit is een greep uit het aanbod, van liefdesverhalen tot horrorfilms, en van recente films tot echte klassiekers.

1. Dallas Buyers Club

Matthew McConaughey blijft een legendarische acteur en dat bewijst hij maar weer eens met Dallas Buyers Club. Hij speelt een cowboy uit de jaren ’80 die opeens hoort dat hij aids heeft. Hij gaat hard op zoek naar een medicijn tegen de symptomen van de ziekte en deelt deze ook met andere patiënten. Tegelijkertijd loopt hij ook tegen weerstand vanuit de FDA, de organisatie die gaat over de goedkeuring van medicijnen.

McConaughey won met zijn rol de Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol, en Jared Leto die voor Beste Mannelijke Bijrol.

IMDb-score: 8.0

2. Marriage Story

Marriage Story is meer dan één van de Netflix films die een Oscar heeft gewonnen. Het is namelijk ook nog eens een Netflix Original. In deze film staat een stel centraal dat, na veel geruzie, van elkaar besluit te scheiden. In hun strijd om de voogdij over hun jonge zoon komen de twee tegenover elkaar te staan en lopen de spanningen hoog op.

De film won de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol (Laura Dern).

IMDb-score: 7.9

3. Once Upon a Time in Hollywood

Once Upon a Time in Hollywood mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst van Netflix films die een Oscar hebben gewonnen. Leonardo DiCaprio en Brad Pitt spelen de hoofdrollen in deze film van Quentin Tarantino. De film speelt zich af in Hollywood van de jaren ’70, waarin een aan lager wal geraakte acteur en zijn chauffeur betrokken raken bij een (waargebeurde) moord die door een bendeleider en zijn volgelingen wordt beraamd.

Onder andere Brad Pitt won voor de film een Oscar, voor Beste Mannelijke Bijrol. Ook Margot Robbie speelt een rol in de film.

IMDb-score: 7.6

 

4. La La Land

Kijken we naar alle films op Netflix die een Oscar hebben gewonnen, dan staat La La Land helemaal bovenaan. Het lukte de film namelijk om maar liefst 13 nominaties in de wacht te slepen, waarvan er 5 werden verzilverd.

De romantische film gaat over een pianospeler en een actrice die proberen carrière te maken in Los Angeles en hun liefde voor elkaar ontwikkelen. Emma Stone en Ryan Gosling spelen de hoofdrollen.

IMDb-score: 8.0

 

5. American Sniper

Ook de oorlogsfilm American Sniper wist een Oscar in de wacht te slepen, die voor Beste Geluidseffecten. Dat is niet zo vreemd, want de film is gebaseerd op het leven van wereld’s beste scherpschutter, die tijdens de oorlog in Irak extreem veel slachtoffers maakte. Er zullen dus de nodige geluidseffecten nodig zijn geweest.

Bradley Cooper speelt de hoofdrol in de film: Chris Kyle, wiens privéleven steeds meer wordt getroffen door zijn tijd in de oorlog.

IMDb-score: 7.3

 

6. Inglorious Basterds

Nóg een Quentin Tarantino film! Inglorious Basterds heeft een grote cast, waaronder Brad Pitt, Michael Fassbender en Christopher Waltz. Deze laatste won een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol.

De film gaat over een commando ten tijde van de Tweede Wereldoorlog dat er alles aan doet om het Duitse regime omver te werpen. Zoals we zijn gewend van Tarantino-films, gaat het daarbij hard tegen hard.

IMDb-score: 8.3

 

7. Call Me By Your Name

In Call Me By Your Name volgen we de jonge Italiaanse Elio, wiens vader als professor altijd een Amerikaanse student uitnodigt voor de zomer om aan zijn studie te werken. Dit blijkt de opvallende en oudere Oliver te zijn. Al gauw bloeit er een liefde op tussen de twee, die zowel mooi, lastig als alles veranderd blijkt te zijn.

Timotheé Chamalet werd genomineerd voor een Oscar voor zijn rol en was daarmee één van de jongste die ooit die nominatie kreeg. Uiteindelijk won de film de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario.

IMDb-score: 7.9

 

8. Inception

Inception mag niet ontbreken in deze lijst. De film van Christopher Nolan focust op (net zoals al zijn films) op elementen als tijd en geheugen, en dat alles gecombineerd met prachtige muziek en vette actiescènes. Een groep criminelen probeert via iemand’s droom een gedachte in diegene’s hoofd te implanteren. Het einde van Inception houdt jaren later nog veel kijkers bezig.

De film won 4 Oscars, onder andere voor Beste Cinematografie en Beste Visuele Effecten.

IMDb-score: 8.8

 

9. Get Out

Ja, echt waar: in de lijst van Oscar winnende films op Netflix, staat ook een horrorfilm. In Get Out wordt een Afro-Amerikaanse jongen uitgenodigd bij de familie van zijn blanke vriendin. Daar blijkt al gauw dat er zich duistere zaken afspelen in het gezin en zijn leven meer in gevaar loopt dan hij aanvankelijk dacht.

De film won de prijs voor Beste Originele Scenario.

IMDb-score: 7.7

10. A Star Is Born

Bradley Cooper en Lady Gaga spelen samen in deze film. De film gaat over een countryzanger die een beginnende zangeres onder zijn hoede neemt. Langzamerhand bloeit er iets moois op tussen de twee, maar zijn privéproblemen belemmeren dat al gauw en voegen een duister tintje doe aan de film.

A Star Is Born won de Oscar voor Beste Originele Lied.

IMDb-score: 7.6