Het einde van de film Inception

Let op, want wat volgt zullen een aantal spoilers zijn over het einde van Inception. Mocht jij de film nog niet hebben gekeken, check hem dan snel op Netflix. Aangezien de film inmiddels al weer 10 jaar oud is en immens populair is (zo heeft de film een IMDb-score van 8.8), gaan we er vanuit dat jij op de hoogte bent van waar de film over gaat. Om je geheugen nog even op te frissen: Cobb (Leonardo DiCaprio) stuurt een team aan van criminelen. Zij dringen via dromen binnen in het hoofd van de zoon (Cilian Murphy, bekend van de hitserie Peaky Blinders) van een rijke zakenman. Het doel is om een gedachte bij hem te implanteren en zo het bedrijf van de zakenman te beïnvloeden. Om tot zijn bewustzijn door te dringen, geraken Cobb en zijn team van de ene in de andere droom en gevaarlijke situatie.

einde van Inception

Realiteit of een droom

Gaandeweg verliezen Cobb en zijn team het besef van realiteit. Cobb bezit een tol, waarmee hij kan aanduiden of hij zich in een droom (de tol blijft draaien) of in de realiteit (de tol valt) bevindt. Wanneer hij is herenigd met zijn kinderen aan het einde van de film, checkt hij de tol om zeker te zijn dat hij niet droomt. Hij verliest de tol echter uit het oog en terwijl de tol steeds langzamer draait, gaat het scherm op zwart. Fans maken zich al jaren druk om het einde, want blijkt de laatste scène nou een droom of realiteit?

Uitspraken over het einde van Inception

Acteur Michael Caine speelt de schoonvader van Cobb in de serie. Caine legde over het einde van de film uit dat hij aan regisseur Christopher Nolan vroeg wanneer de film realiteit is en wanneer een droom. Als antwoord hierop kreeg hij dat als hij niet in de scène zit, Cobb droomt. Als schoonvader is Michael Caine aanwezig in de slotscène. Hieruit valt dus te concluderen dat deze laatste scène de werkelijkheid is.

einde van Inception

Persoonlijke interpretatie

Online theorieën geven onder andere de trouwring van Cobb als bewijs dat de laatste scène zich afspeelt in de realiteit. Deze trouwring zou het personage van Leonardo di Caprio namelijk wel om hebben in de droomwereld, maar niet in de realiteit. Christopher Nolan zei over de eindscène dat die open was voor persoonlijke interpretatie. Uiteindelijk heeft iedereen dus gelijk. We zijn benieuwd of het einde van Tenet, de nieuwe film van Christopher Nolan, net zoveel vragen gaat opleveren als het einde van Inception.