Een film zoals Tenet zie je niet vaak

Christopher Nolan is terug van weggeweest. En dat is fijn, want de regisseur heeft grote werken op zijn naam staan. De Batman-films, Inception en Dunkirk, om maar een paar te noemen. Na een pauze van een paar jaar keert Nolan nu weer terug als producer. Dit doet hij met Tenet. De film vertoont veel gelijkenissen met eerdere films van de regisseur. Zo wordt het verhaal van de film op een atypische manier verteld. Ook zijn concepten zoals tijd en het geheugen erg belangrijk, en speelt muziek en geluid een sterke rol. Tenet is dus een echte Nolan-film. Reden om hem op de to-watch lijst te zetten. Maar waar gaat de film precies over?

Tenet

Tijdreizen en wereldoorlogen

Verwacht in het geval van Tenet geen romantische tafelgesprekken of kleinschalige verhaallijnen. Nolan’s films staan bekend om hun grootse onderwerpen. Dit is ook het geval in Tenet. Daarin krijgt een geheim agent de opdracht om een derde wereldoorlog te voorkomen. Alsof dit al niet grotesk genoeg is, moet hij deze oorlog voorkomen met behulp van tijdreizen. Door dit aspect spelen veel dingen in de tijd zich achterstevoren af. Het hoofdpersonage, gespeeld door de zoon van Denzel Washington, komt in situaties terecht die nog niet zijn gebeurd, maar waar hij wel een rol in speelt. “Tenet” is het codewoord dat in dit geval figuurlijke deuren kan openen. De juiste, maar ook de verkeerde deuren.

Nieuwe en oude films van Nolan

Al met al klinkt het behoorlijk vaag, maar dat zijn we ergens ook gewend van Nolan. Het is bovendien de succesformule van de regisseur. Niet voor niets staan twee van zijn films, Interstellar en Inception, in de lijst met de 10 hoogst genoteerde films van de 21e eeuw op IMDb. Mocht jij laatstgenoemde nog nooit gezien hebben of je willen voorbereiden op Tenet, check dan Inception op Netflix. Tenet zelf komt pas op 17 juli uit. Genoeg tijd dus om de trailer uit te pluizen om zo te doorgronden wat de film ons probeert te vertellen.