21ste eeuw op IMDb

Uiteraard zijn we pas 19 jaar onderweg in deze eeuw. Maar omdat film als zodanig in 1895 ontstond en dus zo’n 125 jaar oud is, is 19 jaar met een zesde nog best een aanzienlijk deel. Er zijn dan ook al heel wat films gemaakt aan deze kant van de eeuwwisseling. Zeker als je ziet dat Disney dit jaar de beste omzet ooit aan het draaien is, is de filmindustrie nog lang niet klaar. De opbrengst van een film is een ding, maar dit wil nog niet per se zeggen dat we daarmee de beste films te pakken hebben. Het blijft een kwestie van smaak. Een houvast kan zijn de scores die films op IMDb hebben. Want wat zijn eigenlijk de hoogste genoteerde films van 21ste eeuw op IMDb?

10. Avengers: Endgame

IMDb: 8,5

Hadden we het nog over het feit dat 2019 Disney’s meest lucratieve jaar lijkt te gaan worden, hebben we hier de voornaamste reden te pakken. Want het succes van Avengers: Endgame is werkelijk onwaarschijnlijk. De film brak alle records en ging zelfs James Cameron’s Avatar voorbij met een opbrengst van bijna 2,8 miljard dollar. Met 8,5 op IMDb kunnen we vaststellen dat ook inhoudelijk de film bij het publiek in de smaak viel.

 

9. Whiplash

IMDb: 8,5

Een verrassende maar verdiende negende plaats voor Whiplash uit 2014. Miles Teller laat als Andrew Neiman zien hoe waanzinnig lastig het is jazzdrummer. Andrew droomt ervan een grote jazzdrummer te worden en is student aan het Shaffer Conservatorium. De cultuur op Shaffer is bikkelhard en de competitie is moordend. Andrews leraar Fletcher (J. K. Simmons) is meedogenloos en niet te beroerd een stoel naar Andrews hoofd te smijten als hij een ritme niet kan vasthouden. In de bloedstollende eindscène zit bijna geen dialoog, maar laat Andrew zijn drumstokken voor hem spreken.

 

8. Interstellar

IMDb: 8,5

De meningen over Interstellar liepen zeker bij de release in 2014 sterk uiteen, maar op IMDb bestaat er geen twijfel over. Met een 8,5 is dit gewoon een dijk van een film. Het is zeker qua ambitie een van Christopher Nolans reusachtigste films. Omdat de aarde in toenemende mate geteisterd wordt door droogte en hongersnoden, gaat Cooper (Matthew McConaughey) met zijn team in de ruimte op zoek naar nieuwe leefgebieden. Er wordt door wormgaten en al gereisd. Bij de film zijn wetenschappers geraadpleegd om zwarte gaten en wormgaten zo nauwkeurig mogelijk weer te geven.

 

7. Spirited Away

IMDb: 8,5

Voor animé-fans is Studio Ghibli een absolute household name. De studio is op animé-gebied toonaangevend. Het grootste succes boekte de studio in 2001 met de door Hayao Miyazaki geregisseerde film Spirited Away, die wereldwijd 360 miljoen dollar opbracht. Tot groot ongenoegen van Chihiro verhuist ze met haar ouders naar het Japanse platteland. Op weg naar hun nieuwe bestemming rijden ze langs een verlaten pretpark. Terwijl haar ouders wat gaan eten, gaat Chihiro op onderzoek uit en vindt ze uit dat het park bevolkt wordt door geesten, demonen en kwade goden.

 

6. Cidade de Deus

IMDb: 8,6

Cidade de Deus is ook wel bekend onder de naam City of God en refereert aan een specifieke arme wijk in Rio Janeiro. Deze film uit 2002 laat de opkomst van de georganiseerde misdaad zien, die de wijk gaandeweg in zijn greep zal krijgen. De film wordt speelt zich af over drie decennia vanaf de jaren 60 tot aan de jaren 80. Li’l Zé regeert met harde hand en roeit de ene na de andere rivaliserende bende in de wijk uit. Bené zorgt er als enige voor dat Li’l Zé niet volledig doordraait. Rocket moet niets hebben van bendegeweld, hij wil alleen maar foto’s maken. Lukt hem niet opgeslokt te worden in de rivaliteit van de gangs?

 

5. The Lord of the Rings: The Two Towers

IMDb: 8,7

Nog altijd is The Lord of the Rings-trilogie zwaar favoriet bij fantasy-liefhebbers. Met maar liefst een 8,7 scoort de tweede film uit de reeks het laagst op IMDb, maar eigenlijk moeten we zeggen het minst hoog. In dit tweede deel komen Frodo en Sam met de hulp van Gollum dichter bij de rand van Mordor. Het broederschap neemt stand tegenover Saruman en zijn leger van Isengard.

 

4. Inception

IMDb: 8,8

Met Inception op nummer 4 is dit de tweede film van Christopher Nolan in de top 10. Inception is de film van Nolan die in 2010 voorafging aan Interstellar. Dit is de film waarin we het droom-in-een-droom-principe tegenkomen. Cobb (Leonardo DiCaprio) is een architect die zakelijke geheime steelt door middel van technologie waarmee dromen toegankelijk worden. Samen met zijn team infiltreert Cobb de droomwereld van de erfgenaam van een zakenimperium (Cillian Murphy). In het diepste level van zijn dromen plant Cobb een idee, waarna een level erboven de erfgenaam denkt dat hij dit idee van hemzelf komt.

 

3. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

IMDb: 8,8

De eerste film uit de trilogie in 2001. Een kleine hobbit genaamd Frodo en metgezellen gaan op pad om de One Ring te vernietigen. Op die manier hopen ze Midden-Aarde te redden en uit handen te houden van de Dark Lord Sauron.

 

2. The Lord of the Rings: The Return of the King

IMDb: 8,9

Met een 8,9 is het laatste deel in de reeks is The Return of the King ook het hoogst genoteerd op IMDb. Gandalf en Aragorn geven leiding aan de World of Men, die het in de strijd opnemen tegen het leger van Sauron. Dit moet de aandacht afleiden van Frodo en Sam, zodat zij met de One Ring Mount Doom kunnen bereiken.

 

1. The Dark Knight

IMDb: 9,0

En alweer Christopher Nolan, want met een 9,0 gaat de eerste plaats van hoogst genoteerde film op IMDb naar The Dark Knight, zijn tweede film in de Batman-trilogie. We kunnen Nolan dan ook wel dé regisseur van de 21ste eeuw tot zover noemen, hoewel er gezegd kan worden dat er toch echt namen missen, zoals P.T. Anderson (There Will Be Blood?) of Wes Anderson. Nolan leverde met The Dark Knight en Christian Bale als Batman / Bruce Wayne een ongekend duistere superheldenfilm af. Degene die de show steelt is echter toch de angstaanjagend toegewijde Heath Ledger in de rol van The Joker.

 

Check ook de trailer voor deze nieuwe actiethriller met Gerard Butler.