De nadelen van modern daten

De meeste singles doen er allemaal net zo hard aan mee, maar dat betekent niet dat het altijd maar leuk is. Het lijkt vooral alsof er niet echt een andere optie is. En dan voelt eindeloos swipen en daten zonder je daadwerkelijk te binden als liever iets dan niets. We feel you.

Dit zijn 5 redenen waarom modern daten soms echt verschrikkelijk is zijn en hoe je het voor jezelf iets beter kunt maken:

 1. Ghosten is ‘normaal’

  Een van de vervelende kenmerken van het moderne daten is dat niemand meer op of omkijkt als je wordt geghost. Je hebt een leuke date gehad met met elkaar, misschien zelfs een paar, en dan ineens is de ander van de aardbodem verdwenen. Je belletjes worden niet opgenomen en je berichten genegeerd, in de hoop dat jij de hint ‘wel begrijpt’. Misschien was er weer een ex in het spel, misschien voelde de ander toch geen match of bindingsangst. Je kunt allerlei redenen bedenken, maar eigenlijk heb je geen idee. Uit onderzoek blijkt dat minstens 80% van Millennials wel eens door iemand is geghost. En de kans is groot dat jij het ook wel eens bij een ander hebt gedaan.

  modern daten

  Oplossing: bespreek vooraf of tijdens je eerste date dat respect en eerlijkheid voor jou belangrijk is, en spreek dan ook af dat wanneer een van jullie er een stop op wil zetten dat dat eerst besproken wordt. Doe dit wel op een luchtige manier, maak het niet direct heel zwaar. Mocht het alsnog gebeuren, bedenk dan dat de ander blijkbaar te zwak is om volwassen gesprekken te voeren. Bovendien zegt het niks over jou en wie jij bent, veel meer over de ander, die blijkbaar een gebrek aan emotionele intelligentie heeft. En met zo’n persoon wil jij helemaal niet samen zijn.

 2. Er wordt weinig moeite gestoken in kwalitatieve dates

  Low-effort daten, wordt dit ook wel genoemd. Er wordt veel gemopperd over hoe vreselijk daten tegenwoordig is, maar dat is wel het resultaat dat je krijgt als je alle dingen die een date leuk maken en interessant overslaat. Romantische diners worden zijn niet meer van nu en je duikt veel sneller met elkaar in bed. Wanneer het ‘moeilijk’ wordt, gebeurt het al gauw dat een van de twee ermee kapt. Maar simpelweg daten met iemand die er ‘prima’ uitziet en beschikbaar is, levert je waarschijnlijk op de lange termijn geen liefdevolle relatie op.

  Oplossing: leg aan het begin uit dat je niet op de zaken vooruit wil lopen, en geen behoefte hebt om ergens in te springen voordat je elkaar beter kent, en met springen bedoel je natuurlijk het bed in. Als iemand zich op emotioneel vlak niet openstelt naar jou of andere intenties heeft dan waar jij naar zoekt, blijf daar dan niet in hangen omdat je ‘niks anders hebt’, hoe lastig dat soms ook is. Want het is veel moeilijker om je open te stellen aan iemand nieuws als je nog verstrikt bent in een verhouding met een ander. En ga niet daten om het daten, er zijn echt genoeg voordelen van single zijn.

  daten

 3. Vreemdgaan wordt meer geaccepteerd

  Als je een open relatie hebt hoort met een ander in het bed duiken erbij, maar mensen lijken er ook steeds minder vaak wakker van te leggen wanneer het in monogame relaties gebeurt. En het zal zeker niet zo zijn dat vreemdgaan in alle gevallen betekent dat de vreemdganger een ‘slecht’ persoon is, maar er is in dat geval wel een gebrek aan ‘iets’ wat blijkbaar niet besproken wordt en vertrouwen is erna ver te zoeken.

  Oplossing: als iemand de reputatie heeft om vaak vreemd te gaan, blijf daar dan van weg. De kans is groot dat diegene met een hoop problemen zit en dit bij jou ook zou doen (tenzij de ander ondertussen door middel van professionele hulp heel hard aan zichzelf heeft gewerkt natuurlijk).

 4. Het moderne daten zit vol met mind games

  Daten in deze tijd wordt vaak veel moeilijker gemaakt dan het is. Spelen met gevoelens van een ander en niet eerlijk zijn over die van jezelf, kijken hoe ver je kan gaan en hoelang de ander het volhoudt. Hard to get spelen, guilt-tripping, het bekende kat-en-muisspel. En hoe vaker jouw hart is gebroken, hoe groter de kans is dat jij ook maar gewoon aan al deze spelletjes meedoet, dan zit je in ieder geval ‘veilig’. Alleen op deze manier ga je niet die liefde vinden waar je naar op zoek bent.

  Oplossing: als je een beetje mensenkennis hebt kan je redelijk snel inschatten of iemand oprecht is. Als een ander dat niet is, zorg dan dat je direct laat weten dat je daar niet van bent gediend of beëindig het contact (dus niet ghosten). Ga ook niet proberen te verklaren waarom de ander mind games speelt, dit is niet jouw ‘probleem’. Als iemand jou wil leren kennen, dan zal diegene daar de moeite voor nemen.

 5. Die onvergetelijke ex lijkt bij iedereen te blijven hangen

  Veel mensen lijken nieuwe liefdes altijd weer te vergelijken met die ene ex, wat het voor een nieuwe liefde moeilijk maakt om aan al die eisen te voldoen. Hoe vaak hoor je het wel niet dat mensen teruggaan naar hun ex omdat ze diegene nooit hebben kunnen vergeten? Het maakt het in deze tijd moeilijk om goed en op een gezonde manier over een break-up te heen komen. Hun social media blijft je achtervolgen, je neemt niet de tijd om te helen, omdat je alweer een nieuwe scharrel aan de haak hebt geslagen, of misschien zelfs omdat je nog regelmatig het bed induikt met je ex. Bovendien romantiseren veel mensen de relatie met hun ex.

  waarom modern daten slecht

   

   

  Oplossing: als je begint met iemand te daten, snijd dan snel het onderwerp aan om te kijken of ze nog ‘issues’ hebben met hun ex. Als blijkt dat ze er nog veel mee zitten, of dat het nog behoorlijk vers is, denk dan goed na over of je hiermee door moet gaan, wellicht ben je gewoon een rebound.

Modern daten kán verschrikkelijk zijn, maar je kan het zo verschrikkelijk maken als je zelf wil, het is hierbij alleen wel belangrijk om dicht bij jezelf blijven en niet mee te doen aan al die mind games. Wat misschien niet altijd makkelijk is, maar op lang termijn ben jij jezelf dankbaar.