De voordelen van single zijn

Nader jij de 30 en ben jij zo wanhopig op zoek naar een partner? Stress jij over het feit dat jij wellicht altijd vrijgezel zal zijn? Niet nodig. Dit zijn belangrijke voordelen van single zijn:

Singles leven gezonder

Rond het vrijgezellenbestaan hangt nog altijd de illusie van eenzaamheid. Met name op de traditionele feestdagen als Valentijnsdag is het single zijn bijna synoniem voor eenzaamheid. Dat beeld klopt allang niet meer als we de statistieken mogen geloven. Het huwelijk is al jaren op zijn retour en is al lang geen recept meer om je gelukkig te voelen. Je kunt immers zelf je geluk bepalen. Uit het onderzoek van Dr. Elyakim Kislev, professor aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, bleek dat als je single bent, je het concept zelf opnieuw kunt definiëren: je hoeft niet eenzaam te zijn en je bent geen mislukkeling. Single zijn kan juist een voordeel zijn in plaats van een nadeel, meent hij.

Singles hebben een groter sociaal netwerk

Dat laatste is zeker waar. Een bewuste keuze om als vrijgezel door het leven te gaan biedt juist veel voordelen op. Dat gaat dan veel verder dan de simple beredenering ‘je hebt geen partner, dus ook geen ruzie’. Singles blijken namelijk een, in vergelijking met stellen, veel groter sociaal netwerk te hebben. Dat is geen onbelangrijk aspect. Het zorgt namelijk niet alleen voor een druk sociaal leven, maar het verruimt ook je eigen horizon. Ook het vinden van een nieuwe baan is een stuk eenvoudiger met een groot sociaal netwerk. En ja, het hebben van een baan waarin je echt je ei kwijt kan is een goede voorwaarde om je gelukkig te voelen.

single life

Singles zijn fitter en dus gezonder

Het lijkt op het intrappen van een open deur, maar het is een waarheid als een koe. Ben je single, dan heb je meer tijd om aan sport te doen, bovendien ben je eerder geneigd om gezond te eten, juist omdat er geen partner aanwezig is die je kan verleiden tot culinaire zonden.

Een ander belangrijk punt waar singles duidelijk beter op scoren is het BMI. Dat kon worden verklaard door een studie uit 2015 waaruit bleek dat vrijgezellen een lager BMI hadden dan mensen die getrouwd zijn. Alleen zijn blijkt daarnaast ook nog eens erg heilzaam te werken. De vrijheid die je als single ervaart leidt over het algemeen tot meer creativiteit en een hogere productie.

Singles hebben meer zelfvertrouwen

Klinkt logisch om zelfvertrouwen te hebben als je single bent? Inderdaad, maar uit diverse onderzoeken blijkt dat juist mensen die gebonden zijn, juist veel zelfvertrouwen hebben. Op zich is dat juist, maar daar hoort wel een belangrijke voorwaarde bij. De relatie moet namelijk voldoende solide zijn. Daarnaast is het de vraag in hoeverre het zelfvertrouwen bij gebonden mensen daadwerkelijk zelfvertrouwen is. De rol van de partner moet immers niet onderschat worden. De single daartegenover, is afhankelijk van zichzelf voor het winnen aan zelfvertrouwen en dat geeft hem of haar juist extra waarde.

vrijgezel zijn