Waarom hebben mensen last van bindingsangst?

Als je een gelukkige relatie wil dan is het verstandig om jezelf goed te kennen. Veel mannen stappen in een relatie en komen daarna met zichzelf in de knoop. Dit kan komen omdat je bindingsangst hebt en het is belangrijk om dit aan te pakken.

Bijna elke man wil uiteindelijk wel aan een relatie beginnen. Hoe je dat succesvol aanpakt, is vaak onduidelijk. Er zijn verschillende redenen te bedenken voor dit verschijnsel. Zo kan het zijn dat je nooit een goed voorbeeld hebt gehad. Op films en op social media word je lekker gemaakt met allerlei romantische fantasie├źn, maar zelf ben je opgegroeid in een huis waar je ouders altijd ruzie hadden en uiteindelijk met scheiding uit elkaar gingen. Dit kan ervoor zorgen dat je een onrealistisch beeld van de liefde hebt.

waarom bindingsangst

Een relatie starten kan daardoor heel moeilijk worden. Uit angst om pijn te krijgen ben je dan namelijk bang om je open te stellen. Daardoor ontstaat bindingsangst en dit voorkomt het ontstaan van succesvolle relaties. Niet gek dus dat er miljoenen singles in Nederland zijn. Bovendien trouwen we ook op steeds latere leeftijd. Een oorzaak hiervoor kan het individualisme zijn in onze samenleving. Het is tegenwoordig normaler om tot latere leeftijd met huisgenoten samen te wonen en niet direct voor huisje, boompje, beestje te gaan.

Andere oorzaken waarom iemand geen relatie wil

Er zijn natuurlijk ook andere redenen te bedenken. Sommige mannen zijn namelijk altijd op zoek naar ‘iets beters’. Ook kunnen ze bang zijn om te falen. Andere mannen blijven liever single en genieten op hun eigen manier van het vrijgezelle leven. Misschien heb je wel vrienden die absoluut niet zitten te wachten dat je een relatie start? Ook zijn sommige mannen bang om hun onafhankelijkheid te verliezen. Dat veel mensen moeite hebben met binding is dus goed te verklaren.

ik wil me niet binden

Twijfel jij of jij last hebt van bindingsangst? Dat kan je herkennen aan deze 5 signalen.