Door de FIRE-movement kunnen steeds meer mensen het kantoorleven vroegtijdig verlaten en vaak heel vroeg al met pensioen gaan. Meerdere gepensioneerden gingen met vervroegd pensioen en leven nu van hun spaargeld en inkomsten die ze nog steeds genereren. Dit zijn hun tips.

Het gaat niet om verzamelen van geld. Het gaat om het laten groeien van geld.

Nadat hij op zijn 37ste met pensioen ging, besloot Chris Reining dat het er niet om draaide om zoveel mogelijk geld op een spaarrekening te zetten – in plaats daarvan wilde hij zijn vermogen laten groeien. “Misschien bezorgt een berg geld jou een goede nachtrust. Dat is ook goed”, schreef hij voor Business Insider. “Maar, als je dat geld zou beleggen op de aandelenmarkt waar het gemiddelde rendement voor alle 30-jaar periodes iets van 10 procent is, dan levert een investering van 25.000 dollar al 4 ton op.”

work

Blijf bijverdienen met een bijbaantje

Toen blogger JP Livingston na een 7-jarige carrière in corporate finance op haar 28e met pensioen ging, besloot ze dat dit niet het einde hoefde te zijn van haar inkomstenstroom. Ze stopt veel tijd in haar blog en dat levert haar flinke wat geld op. “Het werd soort van per ongeluk een passieve bron van inkomsten. In het eerste volledige jaar leverde het me rond de 62.000 dollar op, met maar vijf uur schrijfwerk per week”, schrijft ze. Hoewel dit haar dus niet veel tijd kost, levert het wel flink wat extra inkomsten op.

Overweeg om kleiner te gaan wonen om de kosten te drukken

Voor de gepensioneerde leraren Joe en Ali Olson was het geen probleem om de wereld rond te reizen door hun zuinige levensstijl. Ze kozen er bewust voor om ergens te gaan wonen waar de kosten laag waren, en bleven in hun zuinige auto rijden. Ook aten ze nagenoeg altijd thuis, zodat ze van zo’n 20.000 dollar per jaar rond konden komen. Het stel woonde in een appartement van nog geen 39 vierkante meter in een goedkope buurt. Dit maakte het mogelijk voor hen om panden te kopen die het koppel extra (huur)inkomsten opleveren. Ze hebben nu samen een inkomen van 80.000 dollar per jaar.

Vervroegd-Pensioen-Wonen

Vroeg met pensioen gaan lost niet al je problemen op

Carl Jensen ging op zijn 43e met pensioen en heeft wel wat spijt van de weg die hij heeft afgelegd om daar te komen. Doordat hij zich voor had genomen vroeg met pensioen te gaan, ging hij zich te veel bezighouden met geld en met zijn baan. Het doorverkopen van huizen leverde hem genoeg geld op om vervroegd met pensioen te gaan, maar het slokte veel kostbare tijd op. Tijd die hij liever met zijn familie had besteed.  “Het is belangrijk om je te realiseren dat een vroeg pensioen misschien wel sommige problemen oplost, maar dat het waarschijnlijk niet je basis van geluk verandert”, schrijft hij. Voor hem is het pensioen niet de oplossing. “Als je vroeg met pensioen wilt omdat je ergens voor wegloopt, dan doe je het om de verkeerde reden”, vertelt hij.