Hoe ontstaat een ingegroeide haar in je baard?

Een ingegroeide haar ontstaat doordat een haar opgesloten raakt na het scheren. Wanneer je een haar verwijdert, span je de huid een klein beetje. Bij het scheren worden de haartjes iets van elkaar getrokken en ontstaat er een scherp puntje aan het einde van de haar. Dit puntje kan in de wand van het haarzakje prikken, waardoor het de uitgang van het haarzakje blokkeert. Dat zorgt meestal voor een ontsteking aan het haarzakje. Het gevolg is dan ook dat je een pijnlijke rode vlek of puistjes krijgt. Maar hoe zorg je er nou voor dat dat niet meer gebeurt?

Meestal ontstaat een ingegroeide haar doordat je tegen de haargroei in scheert, je een bot scheermes gebruikt of wanneer je je de huid niet regelmatig scrubt. Scrubben? Ja, ook wij als mannen zouden dat eens wat vaker moeten doen, want dat is erg goed voor de gezichtsverzorging.

ingegroeide haar huid

Een ingegroeide haar voorkomen

Wanneer een ingegroeide haar gaat ontsteken, krijg je meestal ook last van puistjes. Die puistjes wil je natuurlijk niet, daarom hebben we alle mogelijk manieren gezocht waardoor je nooit meer last krijgt van een ingegroeide haar. De eerst ligt een beetje voor de hand: scheer met de haargroei mee. Ook is het gebruik van een scherp scheermes het beste. Scheer trouwens niet dagelijks, zodat jij je huid niet overmatig irriteert. Probeer het gebruik van huidproducten met parfum of andere irriterende stoffen te verminderen, zodat je nooit last krijgt van stofjes die in je huid trekken.

 

ingegroeide haar baard

Het verwijderen van een ingegroeide haar

Hoewel de verleiding groot kan zijn om het bultje uit te knijpen, doe je er goed aan om er vanaf te blijven. Dit in verband met huidbeschadiging en littekenvorming. Probeer er dus nooit aan te zitten. Wat wél kan helpen is je huid reinigen, ondanks je inmiddels ingegroeide haar. Dan kan er niet nog meer vuil ophopen in het haarzakje. Wil je het toch verwijderden? Dan is een beoekje aan de huisarts of een schoonheidsspecialist ook geen slecht idee. Deze knijpt het bultje uit met een speciaal naaldje.

Mocht je je ingegroeide haar uiteindelijk zelf hebben verwijderd, smeer dan bij voorkeur niets op het bultje of het plekje waar de ingegroeide haar is verwijderd. Zo voorkom je nog meer irritaties of klachten aan de ontsteking.