Hoe een ingegroeide haar ontstaat

De naam zegt het al: een ingegroeide haar ontstaat doordat een haar je huid ingroeit in plaats van naar buiten. Dit gebeurt wanneer je in tegengestelde richting scheert dan dat je gezichtshaar groeit. Deze verkeerde manier van scheren is de grootste fout die wordt gemaakt bij het scheren. Wanneer je niet recht scheert, kan het gebeuren dat je haartje niet recht wordt afgesneden, maar schuin. Hierdoor wordt hij scherp en trekt hij gemakkelijker je huid in. Heb jij een flinke bos krullen? Dan heb je pech. Mensen met krullend haar hebben namelijk veel meer kans op ingegroeide haartjes. Mocht het zo ver zijn, dan kan een ingegroeide haar zorgen voor irritatie en een rode plek in je gezicht. Het liefste wil je dit dus voorkomen of – als het kwaad al is geschied – zo snel mogelijk behandelen.

Ingegroeide haar

Het voorkomen van een ingegroeide haar

Neem voordat jij gaat scheren eerst een warme douche. Hierdoor wordt je baard zachter en je huid gladder. Dit komt door de combinatie van warm water en stoom. Na afloop is juist koud water een goed idee. Je huid trekt hierdoor strakker en dichter, waardoor er minder vuil in de plekjes kan komen. Verder is het – zoals boven beschreven – goed om in de juiste richting te scheren. Zet ook niet teveel druk om je scheermesje: zo voorkom je huidirritatie en ingegroeide haartjes.

De juiste behandeling

Natuurlijk is het beter om een ingegroeide haar te voorkomen dan om deze te behandelen. Mocht het toch zo ver zijn gekomen, dan is het fijn om te weten dat je nog een paar opties hebt. Scheer niet te vaak over de rode, geïrriteerde plek: als het goed is verdwijnt deze namelijk vanzelf. Maak verder gebruik van verzorgende crèmes zoals nachtcrème of aftershave. En houd  de geïrriteerde plek vooral schoon.

De juiste baard

Heb jij het verzorgen van je ingegroeide haartjes helemaal onder de knie en ben je klaar voor de geschikte baard? Check dan wel welke stijl het beste bij jou past. Wellicht ga je voor een stoppeltjesbaard, of rock jij straks een andere stijlvolle korte baard.