Wat je uitgeeft verschilt per huisdier

Een Labradoodle in huis nemen zal je portemonnee iets sneller leegtrekken dan wanneer je kiest voor een hamster. Toch zul je verrast zijn over wat je voor het schattige knaagdier neerlegt. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je voor ieder type huisdier per jaar betaalt.

Hoeveel kost een hond per jaar?

Een hond is fysiek gezien en money-wise de grootste aankoop, je zal rond de 580 euro per jaar zitten (48 euro per maand). En dan heb je de viervoeter zelf nog niet gekocht, die kosten van een hond hangen af van het type waarvoor je kiest. Ook vraagt een hond de meeste verantwoordelijkheid. Een dagje de hort op zonder iets te regelen voor de kleine rakker kan niet meer, ook is dit huisdier voor snoozers en uitslapers niet de beste optie.

hoeveel kost een huisdier per jaar hond kat hamster vis

Hoeveel kost een kat per jaar?

Met een kat ben je vrijwel hetzelfde kwijt als een hond, namelijk 550 euro per jaar (46 euro per maand), exclusief de kosten voor het beestje zelf. Wel kunnen katten vaak langer alleen zijn dan honden en hoef je niet om 8 uur je nest uit voor de ochtendwandeling. Heb je een klein huis? Denk dan eerst goed na over waar je de kattenbak zou neerzetten, want die kan behoorlijk wat vieze geuren met zich meebrengen (niet in de keuken zetten dus!).

Hoeveel kost een hamster per jaar?

Een hamster kost op zichzelf geen bakken met geld, toch betaal je zo 300 euro per jaar (25 euro per maand) voor alles wat het beestje nodig heeft aan levensonderhoud. Een hamster is wel relatief makkelijk te onderhouden, je kan onverwachts een dagje weg en je hoeft er niet mee naar buiten. Let wel op wat voor speelgoed je koopt, want als er de hele dag luidruchtig op een rad wordt gerend ren jij straks zelf gillend je woonkamer uit.

wat kost een hamster

Hoeveel kost een vis per jaar?

Als je krap bij kas zit is een vis de meest veilige optie. Met twee goudvissen ben je per jaar ongeveer 70 euro kwijt (6 euro per maand). Ze geven je niet de reuring die een kat of hond zal geven, maar het brengt wel wat leven in de brouwerij, én je hebt er weinig zorgen aan!

Wat voor álle huisdieren geldt: hou rekening met onverwachte kosten. Wanneer kleine Kees of Jack onverwachts van het balkon valt kunnen de ziekenhuiskosten behoorlijk oplopen. Check vooraf dus goed of alle facetten van een huisdier aanschaffen ook echt passen binnen jouw budget.

Ben jij een hondengek en wil je al tijden een nieuwe hond? Check dan sportieve hondenrassen voor een bezig beestje. Deze houden je ongetwijfeld in de weer.