Waarom een hond nemen?

Een hond heeft natuurlijk verschillende voordelen. Zo kunnen ze mensen met een beperking helpen, wat fantastisch is. Ook kunnen ze dienen als waakhond in sommige gevallen. Maar ze zijn vooral een vriend voor mensen, trouw, sociaal en bijna altijd blij om je te zien. Mocht je nog niet overtuigd zijn, of gewoon bevestiging willen dat een hond nemen een goed plan is, check dan hieronder de 8 redenen om een hond te nemen.

Een hond maakt je een betere vader

Een hond wordt door sommigen weleens zijn of haar kindje genoemd. Sommigen zeggen dit gekscherend en anderen menen dit echt. Of je het nu overdreven vindt of niet, er zitten wel wat vergelijkbare punten aan het hebben van een hond en het hebben van een kind. Je bent verantwoordelijk voor iemand anders, je moet zorgen dat deze gelukkig is en goed kan leven. Je moet voor eten zorgen, de hond uitlaten en met hem spelen zodat hij niet de hele dag in de hondenbench zit. Het nemen van een hond kan dan ook een goede stap zijn voordat je vader wordt, zo leer je alvast enigszins omgaan met de verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken.

hond nemen MAN MAN

Een hond is goed voor je gezondheid

Het is gebleken dat kinderen die vanaf hun geboorte opgroeien met een hond minder last hebben van astma en andere allergieën dan kinderen die zonder hond zijn opgegroeid. Een onderzoek met muizen heeft aangetoond hoe dit komt. Muizen die leven in een omgeving met honden ondergaan een verandering in hun darmen, en dit beschermt de luchtwegen tegen allergenen en infecties.

Een hond maakt je aan het lachen

Uit een onderzoek is gebleken dat hondenbezitters meer en vaker lachen. Dit is gebaseerd op een onderzoek waarbij van 4 verschillende groepen is bijgehouden hoe vaak ze op een dag moeten lachen. Een groep had een hond, een een kat, een een hond en een kat en de laatste had geen huisdier. De mensen met een hond en met een hond én een kat moesten het meest lachen, zo bleek. Een hond is dus goed voor je humeur, wie wil dat nu niet.

Een hond maakt je socialer

Dit heeft te maken met het feit dat wandelen met de hond er eerder voor zorgt dat je een praatje maakt met andere mensen met een hond. Dit zorgt ervoor dat je meer persoonlijk contact hebt dan mensen zonder hond.

hond nemen MAN MAN

Hij houdt je fit

Het wandelen met je hond zorgt natuurlijk voor meer beweging, net als het spelen zo nu en dan. Maar het blijkt dat hondenbezitters over het algemeen sowieso meer beweging hebben. Hoe dit komt is nog niet geheel duidelijk, maar hondenbezitters zijn dus vaak fitter dan mensen zonder hond.

Een hond is positief voor je zelfvertrouwen

Een onderzoek uit Amerika heeft gesuggereerd dat er een direct verband is tussen meer zelfvertrouwen en het bezitten van een hond. Er werd een groep gevolgd met een hond en een groep zonder hond. Bij de eerste groep bleek het zelfvertrouwen in 10 maanden tijd te zijn toegenomen, ook hadden ze meer lichaamsbeweging en minder last van angst.

Hij kan je helpen tegen een depressie

Iemand kan heel gelukkig worden door alleen oogcontact met een hond te maken. Volgens sommige experts maakt het brein bij oogcontact met een hond het hormoon oxytocine aan. En dat leidt tot een gevoel van geluk en saamhorigheid. Dit hormoon wordt ook klinisch getest tegen posttraumatische stress en depressie. Al eerder bleek dat mensen die veel contact hebben met een hond minder vaak depressief zijn.

hond nemen MAN MAN

Een hond maakt je gelukkiger

Honden worden beschouwd als goed gezelschap, wat komt omdat het sociale roedeldieren zijn. Een onderzoek van een universiteit in Californië heeft zelfs uitgewezen dat honden een positief effect op de levenskwaliteit en het geluksgevoel van ouderen hebben. Deze groep heeft er dus nog meer profijt van, zij zijn minder ontevreden over hun leven dan ouderen zonder hond. Maar voor alle leeftijden kan het een positief effect hebben.