Hoeveel geld kost een hond per jaar?

Er zitten meer kosten aan een hond verbonden dan je van tevoren misschien zou denken. Zo moet je onder andere betalen voor de aanschaf, het voedsel, de verzekering en voor de nodige spullen. Wij zullen alle kosten met je doornemen waarna het voor jou duidelijk is hoeveel geld een hond op jaarbasis kost.

Het aanschaffen van een hond is ook een duur grapje

Het begint allemaal met het aanschaffen van een hond. Vaak moet je hier voor betalen. Een ‘normale’ hond uit het asiel kost je vaak tussen de 100 en 400 euro. Als je voor een rashond met stamboom gaat ben je echter al snel 500 euro of meer kwijt.

hoe duur is een hond

Producten

Om de hond een goede leefomgeving te bieden heb je een aantal spullen nodig. Zo heb je een halsband, mand of deken, bench, borstel, etensbak en waterbak. Aan al deze spullen ben je gezamenlijk zeker zo’n 250 euro kwijt. Als je ze tweedehands koopt kan de prijs mogelijk een stuk goedkoper uitvallen.

Hondenvoer

Om je hond de juiste voeding te geven moet je uitgaan van zo’n 400 tot 600 euro per jaar. Hierbij wordt er van uitgegaan dat jij je hond blik- of brokken voedsel geeft.

Zoveel kost een verzekering voor een hond per jaar

De meeste honden worden tijdens hun leven wel een keer geopereerd. Daarom is het handig om een hondenverzekering te nemen als je niet opeens veel geld wil betalen voor een medische ingreep. Een verzekering kost je een kleine 200 euro per jaar.

Andere jaarlijkse terugkerende kosten

Er zijn meer kosten die jaarlijks gedaan moeten worden. Zo kost het ontwormen en ontvlooien van je hond zo’n 40 euro per jaar. Hondenbelasting gaat je tussen de 80 en 120 euro per jaar kosten. Daarnaast moet je 100 euro per jaar uittrekken voor vaccinaties.

Dit is hoeveel een hond per jaar kost

Als je al deze kosten bij elkaar optelt kan je wel begrijpen dat een hond nog behoorlijk wat kost. Jaarlijks zal een hond je gemiddeld genomen een kleine 1000 euro gaan kosten. Gezien het feit dat honden gemiddeld genomen toch wel ouder dan 10 jaar worden, kost het dus niet niks. Maar de meeste hondeneigenaren zijn van mening dat dit het zeker waard is.