Er zijn verschillende factoren die een auto waardevast maken en dit verschilt behoorlijk per merk en model. Als je een auto aanschaft, is het daarom zeer belangrijk om te weten welke automerken het meest waardevast zijn of welke kenmerken een auto extra waardevast maakt.

Als je op zoek met naar een nieuwe wagen – misschien wel je allereerste – let je vooral op de esthetische aspecten en de algehele staat waar de wagen zich in verkeert. De kwaliteit is belangrijk gedurende het eigen gebruik, maar ook wanneer het moment aanbreekt dat je jouw auto verkoopt.

Waardevaste auto’s

Investeren in auto’s is vaak een slechte keuze, tenzij het exclusieve wagens zijn. Zodra een nieuwe auto de showroom uitrijdt, is de waarde al flink afgenomen. Maar dit wisselt natuurlijk aanzienlijk tussen de concurrerende automerken. Populariteit speelt een grote rol met betrekking tot waardevaste auto’s. De meest voorkomende auto’s in Nederland zijn de Volkswagen Golf, Volkswagen Polo, Opel Corsa, Opel Astra, Ford Focus, Peugeot 206, Renault Clio, Ford Fiesta, Renault Mégane en de BMW-3-serie.

Kenmerken met de hoogste waardevastheid

Naast de verschillende merken en modellen, zijn er ook diverse kenmerken die een hogere waardevastheid met zich mee brengen. Om te beginnen is het goed om te weten dat 5-deurs auto’s beter scoren dan de 3-deurs. Natuurlijk moet je je auto ook goed onderhouden. Dankzij een deuk of een kras kan de waarde ook aanzienlijk dalen.

Maar ook de geldigheid van de APK, het bouwjaar en de kilometerstand zijn van belang om de waardevastheid te bepalen. En ja, ook de kleur kan van belang zijn. Een matzwarte uitvoering valt nou eenmaal beter in de smaak dan een felroze bak met allerlei toeters en bellen, dus houd daar ook rekening mee als jij de waardevastheid wilt inschatten.

Deze tien auto’s zijn het meest waardevast

Volkswagen blijkt erg populair te zijn. Als je een klapstoel bij jouw op de stoep zet en een half uur lang auto’s gaat spotten, hoef je ook niet raar opkijken om meerdere keren dit model voorbij te zien rijden, met als absolute uitschieter de Volkswagen Golf. Dit model wordt elk jaar gemiddeld slechts 10,64 procent minder waard. Daarnaast kunnen we concluderen dat kleine auto’s het beter doen, in vergelijking met grote auto’s. Denk dus even twee keer na voordat je een of andere knotsgekke Hummer in huis haalt.

Als je wil weten welke modellen het meest waardevast zijn, kun je de (jaarlijkse) lijst van de ANWB bekijken. Waarin deze tien auto’s pronken met hun waardevastheid:

1. Suzuki Vitara 1.6 88 kW (€22.599) 
2. Seat Ateca 1.0 TSI 85 kW (€28.200)
3. Toyota RAV4 2.5 Hybrid (€40.695) 
4. Mazda CX-5 2.0 121 kW (€33.490)
5. Mazda CX-3 88 kW (€28.190)
6. Audi Q2 1.4TFSI 110 kW (€30.990) 
7. Volkswagen Tiguan 1.4TFSI (€38.090) 
8. Audi A3 Sportback 1.4TFSI (€30.800) 
9. BMW 218i Cabriolet (€39.630)
10. Mercedes-Benz E200 (€49.995)