Snel gewicht verliezen door meer te bewegen

Wellicht heb je het idee dat cardio het antwoord is in de strijd tegen de extra kilo’s. Als daar ook maar enige waarheid in zou schuilen, zou je wellicht ook kunnen volstaan met urenlang hardlopen, joggen en fietsen. Maar je kunt het afvallen ook slimmer aanpakken: verhoog je lichamelijke activiteit met een lagere intensiteit gedurende een langere periode. Geef je op andere dagen over aan krachttraining en aerobics met een lage tot gemiddelde intensiteit uitvoeren.

De logica van het trainen met een lage tot gemiddelde intensiteit ligt verscholen in de manier waarop je lichaam de calorieën verbrandt. Een uurtje sporten met een hoge intensiteit is nou eenmaal niet het respect om spectaculaire resultaten te behalen. Hoe doe je dat dan wel? Door middel van eenvoudige activiteiten als wandelen, huishoudelijk werk, een stukje lopen met je hond en andere inspanningen met lage intensiteit. Het zorgt ervoor dat je per saldo meer energie verbruikt en je dus ook veel kilo’s kan verliezen.

Kies je training zorgvuldig uit

Hoewel lichaamsbeweging zeker helpt bij het afvallen, is het effect ervan pas op lange termijn zichtbaar. Krachttraining helpt je juist om meer spiermassa op te bouwen, waardoor je er beter uitziet, beter presteert en langer leeft. Sterker nog; volg je een dieet, dan is krachttraining een absolute voorwaarde om je doelen te bereiken. Het zorgt er namelijk voor dat je spiermassa behoudt en opbouwt. Aerobics zorgt juist voor het verbeteren van je conditie, je hart, je longen en het heeft een positieve impact op je metabolisme. In gewoon Nederlands: zowel de krachttraining als de aerobics zorgen ervoor dat je lichaam niet alleen gespierder wordt, maar functioneert als een perfecte vetverbrander. Zeg dus maar dag tegen die extra kilo’s want die vliegen eraf.

De beste tip: doseer je voeding

Het is dé klassieke tip om gewicht te verliezen: vermijd zoveel mogelijk koolhydraten. De gedachte is dat koolhydraten eigenlijk suikers zijn en je dus per definitie je suikerinname moet beperken. Klinkt leuk, maar in de praktijk werkt het anders. De grootste verrassing is wellicht dat het beperken van de hoeveelheid koolhydraten juist averechts werkt als je serieus gaat afvallen.

Hoe slim het ook klinkt om zaken als pasta, rijst, scheuren, aardappelen, brood en maïs te laten staan, het is veel belangrijker om het juist wel te consumeren. Dat heeft allemaal te maken met de fabels die zijn verteld in de laatste decennia. Koolhydraten krijgen namelijk de schuld van bijna alles. In de jaren 80 stonden ze bekend als dikmakers en zo kwamen ze dus in het vizier van talloze gewichtsfanatiekelingen. Dat is nog steeds het geval. Het toeval wil dat je juist koolhydraten nog hebt, met name voor de opbouw van je spiermassa en dus je spierkracht.

Koolhydraten heb je gewoon nodig

Koolhydraten heb je nodig als je inspanningen moet leveren. Het is niet alleen de favoriete brandstof van je lichaam tijdens krachttraining, sprinten en andere activiteiten, ze zijn ook essentieel voor de gezondheid. Zeker nu kun je niet zonder koolhydraten: ze houden namelijk je immuunsysteem op peil. Wat het dus om gaat is het doseren van de hoeveelheid koolhydraten in je voeding. Die dosering zou je af moeten stemmen op je persoonlijke trainingsschema. Erg moeilijk is dat niet: op de dagen dat je niet sport of enkel cardio doet, probeer je de koolhydraten te beperken. Staat er echter een krachttraining op het programma, dan doe je er goed aan om zowel voor als na de training wat extra koolhydraten naar binnen te werken. Je presteert beter, voelt je beter en verliest uiteindelijk meer vet. Dus: afvallen.

Eet dierlijke eiwitten

Slecht nieuws voor vegans die ondanks alle goedbedoelde inspanningen tot een paar kilo extra lichaamsgewicht met zich mee zeulen: dierlijke eiwitten zijn beter voor je. Dat komt vooral tot uitdrukking als je het keto-dieet omarmt. Je brengt je lichaam namelijk in een staat van ketose waardoor je het dwingt om vet te gebruiken als primaire brandstof. Dat moeten de kilo’s er dus wel afvliegen. Klein detail: je beperkt dan wellicht ook de inname van koolhydraten terwijl je die juist nodig hebt voor het behoud van je spiermassa. Ga je dus wel aan de slag met je figuur en wil je er een beetje gespierd uit zien, dan kan het ketogeen dieet misschien niet echt jouw ding zijn.