1. Zorg voor ritme

Het allerbelangrijkst – als jij de hele dag thuis moet zitten – is dat jij je ritme vasthoudt. Sta doordeweeks op een normale tijd op, eet op reguliere tijden en ga op je normale tijd naar bed. Dit ritme is je vriend. Wanneer je het ritme loslaat val je in een enorm gat en zal het moeilijk zijn weer in je ritme te komen als je je quarantaine uit mag, laat staan als je weer moet gaan werken. Wen jezelf aan dat je alleen in het weekend mag doen waar je zin in hebt, zoals dat in een normale week ook zou zijn.

Vul verder de lege gaten in je dag (die je normaal vulde met werk, de stad in gaan of afspreken met vrienden) met dingen waar je anders nooit tijd voor had: het opruimen van de schuur, een oude of nieuwe hobby uitproberen, meer te weten komen over een onderwerp dat je interesseert of het uitmesten van je kledingkast.

thuis blijven

2. Zorg voor jezelf

Ook niet onbelangrijk: zorg voor jezelf wanneer je thuis vast moet zitten. Zowel fysiek als mentaal. Je mag best heel de dag een comfortabele joggingbroek dragen. Douche vaak genoeg, doe je haar, scheer je baard, drink genoeg water en blijf jezelf verzorgen. Houd ook je huis schoon: je wil immers niet in een varkensstal in quarantaine zitten. Door deze gewoonten aan te houden, maak je jezelf sterker tegen het virus.

Over sterk zijn gesproken: blijf ook fit. We weten het: je kunt niet naar de sportschool zoals je gewend bent, maar er is genoeg te doen om toch fit te blijven in zelf-quarantaine, ook zonder sportschool apparatuur. Deze oefeningen helpen je daarbij bijvoorbeeld.

Ook mentaal kan een zelf-quarantaine zwaar zijn. Het zonnetje buiten is aantrekkelijk en het liefst zou je de hele dag met vrienden chillen. Houdt jezelf voor dat het voor iedereen om je heen beter is als je binnen blijft. De zonovergoten dagen met vrienden en een biertje komen vanzelf wel weer. Ook kun je mentale oefeningen doen om fit te blijven, zoals mindfulness of jezelf mentaal uitdagen door een nieuwe taal te leren of aan zelfstudie te doen.

Blijf ook niet de hele dag naar een telefoon of tablet-scherm kijken. Het is slecht voor je ogen en mentale staat, en  bovendien zie je alleen maar nieuws over COVID-19 waar je ongelukkig van wordt. Pak eens een boek of schrijf zelf iets. Wie weet ontdek je wel een nieuw talent!

verzorging zelf quarantaine

3. In zelf-quarantaine met de mensen om je heen

Of je nou bij je ouders, huisgenoten of vriendin in huis ‘vastzit’, 24/7 op elkaars lip zitten is nooit fijn. Er zullen gegarandeerd irritaties ontstaan. De truc is echter deze irritaties te herkennen als ‘quarantaine-irritaties’ en het niet groter te maken dan het is.

Gun jezelf ook je eigen tijd als jij samen thuis moet zitten met je partner. Het is geen probleem jezelf even terug te trekken en iets voor jezelf te doen. Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig, zeker nu. Trek je terug en doe iets waar jij energie van krijgt en jezelf kunt zijn, of dit nou gamen is of houtbewerking. Het is ook geen schande om even een rondje om het huis te lopen of de tuin in te gaan: zolang je minstens 1,5 meter afstand houdt van andere mensen en geen verschijnselen van het virus voelt kan het goed zijn elke dag heel eventjes buiten te komen.

thus zitten

4. Social distancing

Het is een term waar niemand blij van wordt, maar ook een term die niet helemaal klopt. Social distancing betekent niet dat je geen contact meer mag hebben met elkaar. Het betekent enkel dat je geen fysiek contact mag hebben (physical distancing zou dus een betere term zijn). Sluit jezelf niet af van de wereld: bel met geliefden, stuur ze een kaart of een brief of gebruik een videochat programma om ze te zien. Eenzaamheid in deze enge tijd is verschrikkelijk, dus denk aan elkaar en bedenk creatieve manieren om elkaar toch een hart onder de riem te steken.

Netflix Party is hier een voorbeeld van. Met deze Google Chrome extensie kun je – long distance – samen een film kijken. Beide partijen kunnen de film op pauze zetten (dan staat hij voor de ander dus ook stil) en in de chat kun je samen over de film praten. Wanneer jij en je vriendin (of vrienden) apart in zelf-quarantaine zitten, kan dit een fijne manier zijn om samen tijd door te brengen. Nog een kijktip nodig? Dit zijn de beste vergeten films en series op Netflix.

tv kijken samsung qled televisie 4k 8k MAN MAN

5. Blijf positief als je thuis moet zitten

Knoop het in je oren: deze zelf-quarantaine is tijdelijk. Het is nu even lastig, maar het is niet voor altijd. Kijk en lees alleen nieuws van bronnen die je vertrouwt: nieuws van shady sites kan je onnodig bang maken. En zelfs dan: laat het nieuws je niet opslokken en zaai geen paniek door te gaan hamsteren in de winkels. Gebruik de tijd die je gegeven wordt op een nuttige manier en reflecteer op je leven: ben ik gelukkig waar ik nu ben en wat wil ik anders doen als deze situatie voorbij is? Probeer je niet al te druk te maken: het leven komt zoals het komt.