Goede Nederlandstalige podcasts op Spotify

Podcasts zijn wereldwijd een hit, zo ook in ons kikkerlandje. Daardoor is het aanbod tegenwoordig ook steeds groter. Zeker in vergelijking met maar een aantal jaren terug. Met dit driftige toenemende aanbod kan je misschien door het bomen het bos niet meer zien wanneer je er eent wilt uitzoeken. Hieronder hebben we een aantal goede Nederlandstalige podcasts op Spotify waar je geen spijt van zult krijgen.

Littekens

Ja, we weten het. Wilfred Genee valt de laatste tijd niet heel goed in de smaak bij velen, maar we gaan niet ontkennen dat zijn podcast reeks Littekens kwalitatief erg hoog zit. Elke aflevering schuift er één nieuwe gast aan, waar Wilfred soms aardig ver mee gaat. Ieder littekenen heeft een verhaal, zowel de zichtbare als de onzichtbare. Die verhaal kunnen erg heftig zijn, zo blijkt maar weer. Je kunt gasten verwachten als Jan Roos, Fajah Lourens, Dennis Schouten en Harry Mens. Een interessant concept en zeker het luisteren waard.

Echt Gebeurd

Het zal je niet verbazen dat de Echt Gebeurd podcast, echt gebeurd is. Het zijn allerlei losse uiteenlopende verhalen van een hoop verschillende mensen. De podcast is opgericht door Paulien Cornelisse en Micha Wertheim. De eerste aflevering vond plaats in de herfst van 2008 en het loopt nog steeds als een tierelier. Het concept is gebaseerd op de Amerikaanse podcast The Moth. De podcast wordt opgenomen op een klein podium – vaak het Toomler – waarin iemand een waargebeurd verhaal uit haar of zijn leven vertelt. Er zijn er paar vaste sprekers, maar meestal is het iemand zonder podiumervaring, wat het extra dynamisch maak. Denk aan een hilarisch stuk uit iemands jeugddagboek, komische dates die helemaal in de soep lopen en meeslepende verhalen van een vluchteling. Kortom: een podcast met veel interessante en uiteenlopende verhalen.

Beter Sneller Sterker, De Podcast

In Beter Sneller Sterker, De Podcast gaat Jordi Warners samen met Martyn de Jong in gesprek met mensen die iets te maken hebben met sport. Van voedingsexperts tot professionele sporters. Om er zo achter te komen hoe je de beste, snelste en sterkste versie van jezelf kunt worden. Dit duo heeft hiervoor ook nog een andere podcast-serie gemaakt onder de naam Gezond Verstand. Daarin bespreken ze hoe je gezond kan leven, waarin je zo nu en dan ook wat ongezondere keuzes kan maken. Gasten die onder andere aanschuiven zijn Tom Hofman, Arie Boomsma, Puck Moonen en Ome Wutru.

EFFE RELATIVEREN

In EFFE RELATIVEREN de podcast gaat Kaj Gorgels in gesprek met allerlei verschillende bekende mensen, die allemaal in een andere punt in hun leven staan. Er is geen vast thema en geen vaste onderwerpen. Gewoon lekker met elkaar ouwehoeren over van alles en nog wat. Een greep uit de BN’ers die langskomen: Rico Verhoeven, Beau van Erven Dorens en Geraldine Kemper.

Zelfspodcast

De laatste in ons rijtje met goede Nederlandstalige podcasts op Spotify. In Zelfspodcast spelen Jaap Siewertsz van Reesema (zanger) en Sander Schimmelpenninck (Hoofdredacteur van de Quote) de hoofdrol. Twee jeugdvrienden met zeer verschillende karakters nemen samen hun levens door, met een gedeelde liefde voor zelfbeklag. Elke week een rondje dieptepunten en hoogtepunten, maar vooral dieptepunten. Twee dertigers met carrières in de media. Ze zijn veel te vinden in het medialandschap, maar hebben buiten dat ook andere verlangens. Elke week één hoofdonderwerp, waarin vele zijpaden woorden belopen. Kansloze businessideeën komen naar voren en mooie vrouwen worden ongegeneerd besproken. In dit alles speelt zelfspot uiteraard een rode draad.