Hier wordt de kwaliteit van je sperma door bepaald

Of sperma van goede kwaliteit is wordt bepaald door de vorm, beweeglijkheid en het aantal zaadcellen. Zaadcellen van een goede kwaliteit zijn erg beweeglijk, komen met grote aantallen en hebben de vorm van kikkervisjes. Als je zaadcellen van mindere kwaliteit zijn kan je partner nog steeds door jou bevrucht worden, maar die kans is dan gewoon iets kleiner.

Wanneer ben je het meest vruchtbaar?

De leeftijd kan een belangrijke rol spelen bij de kwaliteit van je sperma. Als je namelijk boven de 35 jaar bent zal de kwaliteit van je zaadcellen gaan afnemen. Mannen zijn het meest vruchtbaar tussen de 20 en 35 jaar.

goede kwaliteit zaad sperma vruchtbaarheid

Leef gezond voor goede sperma

Als je gezonder leeft ben je vruchtbaarder. Zo zal de kwaliteit van je sperma achteruitgaan als je rookt, alcohol drinkt en/of drugs gebruikt. Gezonde voeding zal de kwaliteit juist bevorderen. Het belangrijkste hierin is dat je voldoende seleen, zink, vitamine E en vitamine C binnenkrijgt. Dit kan je vinden in volkoren granen, groenten, peulvruchten en zaden. Eet hier dus genoeg van. De hoeveelheid lichaamsbeweging, overgewicht en stress zijn ook van invloed op je sperma.

Voorkom oververhitting

Zaadcellen zijn ook gebaat bij een goede temperatuur. De meest ideale temperatuur is 35 graden. Deze temperatuur ligt iets onder de lichaamstemperatuur. Daarom heb je maar geluk dat het hele zaakje net buiten het lichaam hangt zodat het normaal gesproken op de juiste temperatuur is. Voorkom wel dat de temperatuur te hard gaat stijgen want dit zorgt voor een mindere kwaliteit van je zaadcellen. Vaak naar de sauna gaan of lang warm baden wordt dan ook afgeraden. Ditzelfde geldt voor een warme laptop of tablet op je schoot. Ook boxershorts en strakke broeken worden niet aangeraden.

Als je alle bovenstaande tips volgt, zal je sperma van een veel hogere kwaliteit zijn!