Het verbetert je conditie

Een regelmatig bezoek aan de sauna zorgt er niet voor dat je ineens in staat bent om de marathon te lopen, tenzij je dat al was. Maar volgens onderzoek verlaagt het de kans op hart- en vaatziekten. Dit wil echter absoluut niet zeggen dat de sauna een workout vervangt, maar het is wel een goede toevoeging om je hart en longen gezond te houden.

Het bevordert je herstel na het sporten

Als je een goede workout hebt gehad is er een goede kans dat je de dag erna spierpijn hebt, dit is vaak ook een goed teken. Wanneer je je benen hebt getraind kan het zo erg zijn dat je een trap amper nog op komt. Een sauna pakken helpt hiertegen. Het verhelpt spier stijfheid en bevordert het herstel van de spieren. Het is wel belangrijk om daarna je vochtgehalte aan te vullen, anders werkt het juist tegendraads.

Sauna MAN MAN

Een sauna sessie verlaagt je bloeddruk

Onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig bezoek aan de sauna je bloeddruk verlaagt. Het risico op een verhoogde bloeddruk kan tot wel 50% minder worden wanneer je 4 tot 5 keer in de sauna gaat per week. Dat is wat veel, maar ook minder bezoek heeft al een positief effect op je bloeddruk. Dit omdat je bloedvaten open gaan staan.

Goed voor je huid

Er is een mythe die een sessie in de sauna ervoor zorgt dat alle gifstoffen je lichaam verlaten, en dat is niet helemaal waar. Dit gebeurt namelijk door je nieren. Zweten is echter wel degelijk goed voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je poriën open gaan staan en opgehoopt vuil het lichaam kan verlaten. Maar te lang in de sauna, of niet goed hydrateren daarna, zorgt juist voor een uitgedroogde huid. Voor mensen met een gevoelige huid is het dan ook een minder goed idee.

Als je vaker gaat kun je er slimmer van worden

Een sauna werkt ontspannend, dat is sowieso al goed voor je hersenen. Volgens het laatste onderzoek kan het ook nog eens je geheugen verbeteren. De kans op dementie kan tot wel 65% kleiner worden. Dit zou te maken kunnen hebben met een mindere bloedstroom naar de hersenen. Kleine kanttekening: er moet nog meer onderzoek naar worden gedaan om dit met zekerheid te kunnen zeggen.

sauna MAN MAN

Het kan pijn verzachten

Het kan dus spierpijn verzachten, maar is ook goed voor je botten. Als je last hebt van spieren en botten is een bezoek aan de sauna dus een goed idee. Daarnaast werkt het ook tegen griep en hoofdpijn. Het zorgt ervoor dat alles open gaat staan, en je kunt de griep eruit zweten. Ook je hoofd wordt een stuk ”lichter”, en na een bezoek aan de sauna is de kans groot dat je je een stuk beter voelt.

Een sauna na een workout is een goed idee, deze dingen zijn een minder goed idee.