Niet stretchen

Als jij voor je work-out netjes hebt gestretched, wil dit niet zeggen dat je dan voldoende hebt gedaan. Stretchen aan het einde van jouw work-out is van cruciaal belang en wordt door velen vergeten. Stretchen helpt de spieren namelijk tijdens het herstelproces, je spieren helen sneller. Dit geldt ook voor cooling down.

Cardio

Als je net een uur lang krachttraining hebt gedaan, is het geen goed idee om dit gelijk op te volgen met een intense cardio sessie. Wanneer je toch cardio doet, doe dit dan niet langer dan 30 minuten. Je werkt het effect van je training namelijk tegen. Als je ze wilt combineren, is het wel belangrijk om het erna te doen. Wanneer je al te moe bent om met zware gewichten aan de slag te gaan, is je training daarmee zo goed als nutteloos. Cardio kun je altijd later nog doen; als je een keertje wat langzamer loopt, verbrand je nog steeds calorieën. Het beste zou zijn om het te verdelen, of minimaal 5 uur na je krachttraining of gewoon op een andere dag.

Roken

Hoewel het misschien voor zich spreekt, is roken na een work-out nóg slechter dan normaal. Tijdens een training rek je jouw longen namelijk uit en na het roken van een sigaret breng je gif aan op je longen. Het roken van een sigaret na een vorm van inspanning zorgt voor stress op het hart. Gezonde organen en groeiende spieren vereisen dat het hart zuurstof toevoert om te kunnen functioneren. Wanneer je na een gym-sessie een sigaret opsteekt, put je in essentie de zuurstoftoevoer van het lichaam uit en vervang je deze door schadelijke koolstofdioxide.

work-out man man 11

Niet eten

Het is van cruciaal belang dat je na een grote work-out je lichaam de voedingsstoffen geeft die hij nodig heeft. Zonder deze voedingsstoffen maak jij het lastiger voor jouw lichaam om te groeien. Het is het beste om binnen de eerste 20 minuten na een work-out te eten. Het spreekt natuurlijk voor zich dat de producten die je op dit moment eet gewoon gezond zijn. Kipfilet is goed, fastfood not so much. Deze voedingsmiddelen zijn lang niet zo gezond als je denkt.

Te weinig slaap

Ook te weinig slaap is slecht na een goede work-out. De spieren en het lichaam over het algemeen hebben tijd nodig om te herstellen en dit herstel gebeurt voornamelijk wanneer het lichaam aan het rusten is.

Alcohol drinken

Wanneer je alcohol gaat drinken na een goeie work-out, is al je harde werk per direct voor niets geweest. Na een goede work-out moet het lichaam namelijk gehydrateerd blijven en alcohol werkt je hierin tegen. Alcohol onttrekt het vocht in je lichaam namelijk juist weer. You lose again. 

Weet je niet nog niet precies wat jouw fitnessdoelen zijn? Dit zijn de beste sporten voor jouw fitnessdoelen.