Helemaal klaar voor die kleine? Lees dit dan samen met je partner even door en vergroot samen de kans op het zwanger worden:

1. Gezonde voeding & het effect van afvallen

Door gezond en gevarieerd te eten, wordt de kans op zwangerschap vergroot. In het geval dat je vriendin zwanger is geworden, krijgt de baby zo gelijk de juiste voedingsstoffen binnen. Het lichaam kan zich door middel van de voeding goed voorbereiden op het moment dat er echt een kleine in haar buik gaat groeien. Gebruik in ieder geval geen drugs, rook niet en drink geen alcohol.

Probeer daarnaast de BMI tussen de 20 en 25 te houden. Overgewicht kan de kans op een gezonde zwangerschap verkleinen. Als je partner graag wil afvallen, dan is het het beste om het vóór de zwangerschap te doen.

2. Goed in je vel zitten

Wanneer je vriendin zwanger wil worden, is het belangrijk dat ze goed in haar vel zit. ‘Een stabiele relatie en een niet te stressvol bestaan vergroten de kans op gezond zwanger worden,’ aldus 24baby.

3. Slik foliumzuur

Je wordt er misschien niet per se sneller zwanger van, maar voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind is foliumzuur enorm belangrijk. Begin zodra je probeert zwanger te worden met het slikken van foliumzuur. Zodra het zwanger worden gelukt is, krijgt het embryo in de buik meteen de extra stoffen die het nodig heeft.

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om uit voorzorg ook 10 mcg extra vitamine D te slikken. Dit vermindert de kans dat je een kindje met een te laag geboortegewicht krijgt.

4. Sport, maar overdrijf het niet

Lichaamsbeweging is goed voor je en heeft verschillende positieve effecten. Het is goed voor je gezondheid en vergroot zo de kans om zwanger te worden. Overmatig sporten kan echter je vruchtbaarheid aantasten. Let er dus op dat je partner niet té hard gaat.

tips zwanger worden

5. Bereid je praktisch en mentaal voor op de komst van de baby

Niet ieder huis is even handig met een baby. Ook niet iedere baan valt makkelijk te combineren met een kleintje. Weet jij welke kosten er zijn als je een kind hebt? Een goede praktische voorbereiding op je zwangerschap zorgt voor een prettige start voor je kindje en jullie. Ook mentaal moet je klaar zijn voor de grote verantwoordelijkheid die je de komende 18 jaar zult hebben.

6. Ken haar vruchtbare dagen

Iedere cyclus heeft je vriendin een aantal vruchtbare dagen. Deze dagen liggen vlak voor en tijdens de dag van de eisprong. Met een ovulatietest kunnen jullie erachter komen wanneer de eisprong plaatsvindt. Je kan deze informatie gebruiken om (bij een regelmatige cyclus) vanaf drie dagen voor je eisprong seks te hebben.

7. Geef niet op!

De meeste stellen worden niet zwanger binnen de eerste drie maanden. Zelfs na een jaar is het een op de tien gezonde, jonge stellen niet gelukt. Wanhoop dus niet te snel en blijf proberen!

8. Kwaliteit van het zaad

Ook jij hebt een invloed op hoe snel je je vriendin zwanger kunt maken. Het kan goed voorkomen dat jij als man wel vruchtbaar bent, maar de kwaliteit van jouw sperma niet optimaal is. Hoe je de kwaliteit van je zaad kunt verbeteren, lees je hier.

9. Kwaliteit van de eisprong

Voor een bevruchting is het nodig dat er een eisprong plaatsvindt. Hiervoor is het belangrijk dat ze goed voor haar lichaam zorgt. Vruchtbaarheid van de vrouw verhogen, dat doe je zo.

10. Raadpleeg bij twijfel een dokter

Voelt het alsof er iets mis is? Wil het na een jaar proberen nog niet lukken? Het is mogelijk dat jij of je partner onvruchtbaar of minder vruchtbaar is. Het is daarom verstandig om als je dit denkt een afspraak te maken met je huisarts.

Een vermoeden dat het toch is gelukt? Check met deze 5 symptomen van zwangerschap of er over 9 maanden een nieuw familielid ter wereld komt.