Het BMI voor mannen berekenen

Een gezond leven begint met een gezond BMI. De uitkomst van jouw Body Mass Index (afgekort dus BMI) geeft namelijk een indicatie van het lichaamsvet in jouw lichaam. Deze uitkomst geeft aan of jouw lichaam ondergewicht of overgewicht heeft. Aan een lichaam dat te licht is zitten specifieke gezondheidsrisico’s verbonden, net als aan een lichaam dat te zwaar is. Het streven is dus naar een lichaam waarvan het BMI op een gezond niveau zit. Maar hoe moet je het BMI voor mannen berekenen? Wij leggen het je uit.

Een te laag BMI

Je hebt een gezond BMI tussen de 18,5 en 25. Is jouw BMI dus lager dan 18,5, dan wordt aangeraden om meer te sporten en je voedingspatroon aan te passen. Dit kan je doen door vaker op een dag tussendoortjes te nemen, andere voedingsstoffen te eten of bijvoorbeeld meer boter te gebruiken bij het koken.  Ook zijn er genoeg snacks om te eten wanneer je veel sport, zodat je de voedingsstoffen op peil trekt.

BMI berekenen mannen

Een te hoog BMI

Zit jouw uitkomst tussen de 25 en de 27, dan heb je “licht overgewicht”. Niet veel om je druk te maken. Met voldoende beweging en wat gezondere aanpassingen in je voeding, zit je zo weer op een gezond BMI. Tot 1998 was de ondergrens voor “licht ondergewicht” overigens 27 in plaats van 25.  Is jouw BMI boven de 27, dan ga je richting het matige, ernstige en uiteindelijk op een ziekmakend overgewicht. Iets wat je waarschijnlijk maar al te graag wilt voorkomen.

Formule voor je BMI berekenen

Maar hoe kan je nou precies je BMI berekenen? Deze is voor mannen en vrouwen hetzelfde. Je hebt hiervoor, naast je leeftijd en geslacht, alleen nog je lengte en je gewicht nodig. Online zijn er genoeg calculators te vinden die met deze gegevens je BMI standaard voor je uitrekenen. Mocht je hem zelf willen uitvoeren, houdt dan rekening met de volgende formule. Door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Stel: je weegt 75 kilo en bent 1,80 meter lang. Je kunt dan als volgt je BMI berekenen: 75 / (1,80 x 1,80) = 23,1. Dit betekent dat je een gezond gewicht hebt.