Is vapen echt zo ongezond als men beweert? 

‘Vapen’ is roken van de e-sigaret door het inademen van een soort waterdamp in plaats van rook. Hierbij komt (bij sommige e-sigaretten) nicotine vrij, dezelfde stimulant die ook in sigaretten wordt gebruikt. Sinds een Britse tiener claimde dat het roken van e-sigaretten hem ‘bijna het leven kostte’, is vapen weer terug in het nieuws. Je zult het wel raden, positief was het zeker niet. Wij kwamen in contact met Japan Tobacco International (JTI) en hebben een wetenschappelijk congres, ‘The E-Cigarette Summit’, bijgewoond om meer duidelijkheid te krijgen over de vaping-industrie en de e-sigaretten.

Verwarring in de VS

Onder consumenten, media en politici ontstond de afgelopen maand onrust over het gebruik van de elektronische sigaretten. In de Verenigde Staten hebben zich honderden mensen gemeld met gezondheidsklachten, waar inmiddels 47 sterfgevallen het gevolg van zijn. Dit vervelende nieuws is de aanleiding geweest van het verbieden van de e-sigaret in een aantal steden en staten in de VS en andere landen. Voor inwoners uit Groot-Brittannië is dit best gek, want hier is vapen niet verboden. Het wordt daar door de overheid en gezondheidsexperts juist als oplossing aangeboden voor diegenen die willen stoppen met roken.

e-sigaret

Stoppen met roken? De e-sigaret is de oplossing

Dat roken van sigaretten grote risico’s met zich meebrengt, daar kunnen we nu echt niet meer omheen. Het is dus erg belangrijk dat we de waarheden en intenties over de e-sigaret business goed begrijpen. De huidige misvattingen baart wetenschappers, onderzoekers en JTI grote zorgen. Dit werd wel duidelijk gemaakt tijdens het wetenschappelijke congres. Volgens Public Health England, ondersteund door de wetenschap, is het namelijk bewezen dat het vapen van de e-sigaret 95% minder schadelijk is dan roken. Met deze onderzoeken wordt de primaire doelgroep van de industrie ook meteen duidelijk, de volwassen rokers die op zoek zijn naar een minder schadelijk alternatief. Toch vreemd dat er zoveel negativiteit de wereld in wordt gebracht door de 42 sterfgevallen in de VS terwijl er jaarlijks meer dan 78.000(!) mensen overlijden aan roken in de UK. Je zult nu vast wel begrijpen dat wij alles over de waarheid willen weten.

e-sigaret

De e-sigaret als alternatief

Ja, de e-sigaret is veel minder schadelijk dan roken. Dit bleek uit de consensus van wetenschappers dat tijdens het wetenschappelijke congres in Londen duidelijk werd. Natuurlijk is helemaal niet roken of vapen altijd het allerbeste voor de gezondheid. De ziektes en sterfgevallen in de VS die zijn ontstaan doordat mensen zelf verboden vloeistoffen zijn gaan mengen, namelijk THC-olie, dat afkomstig is uit de marihuanaplant en Vitamine E-acetaat, een op olie gebaseerde verbindingsmiddel. JTI heeft een e-sigaret op de markt gebracht waar de vloeistoffen via een ‘gesloten systeem’ wordt geleverd. Dit gesloten systeem is opzettelijk niet bedoeld om zelf vloeistoffen te kunnen mengen. Het product is speciaal gemaakt om volwassen rokers een potentieel minder schadelijk alternatief aan te bieden en is volgens strenge EU-regelgeving grondig getest en voldoet aan allerlei strenge kwaliteits- en producteisen.

Ben jij dus een roker? Dan is de e-sigaret het perfecte alternatief om van het roken af te stappen.