De optimale leefomgeving

Je lichaam is dusdanig in elkaar gezet door de evolutie dat we in potentie allemaal de perfecte woon-, slaap- en badkamer hebben voor ons zaad. Het temperatuurtje is aangenaam, dat wil zeggen praktisch altijd een graad of 2/3 kouder dan de rest van je lichaam. De omgeving is optimaal verzorgend voor de testikels en jij geeft er af en toe een goede zwabber aan om jezelf te ontdoen van zaadcellen die aan het eind van hun levenscyclus zitten.

Ondanks dit alles zijn er een hoop invloeden van buitenaf die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit van jouw sperma. Alledaagse zaken waar je misschien niet direct rekening mee houdt, maar die wel van invloed zijn op de wilskracht van je kleine zwemmers. Om jou te helpen met het in stand houden van de optimale leefomgeving voor je zaadcellen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Als je ze opvolgt, kunnen we je garanderen dat we jouw potentiële nakomelingen in goede gezondheid naar de bestemming kunnen brengen.

Minimaliseer de tijd die je besteedt aan tv kijken

Een Deens onderzoek heeft uitgewezen dat mannen die 5 of meer uren per dag voor de tv hangen, een lagere hoeveelheid zaadcellen in hun sperma hebben. Het gaat om maar liefst 34% vermindering ten opzichte van mannen die vrijwel geen tv kijken. Dat is niet bepaald weinig. Als oorzaak hiervan werden verschillende redenen opgegeven. Zo zou een inactieve lichaamshouding minder enzymen aanmaken – welke juist de bevordering van sperma veroorzaken. Daarnaast wordt gezegd dat de verhoogde temperatuur een oorzaak kan zijn voor een afname in kwaliteit.

kwaliteit van je sperma op oorlogssterkte houden MAN-MAN

Laat stress niet de boventoon voeren

Ook al roept men wel eens ‘een beetje stress is gezond’… niets is minder waar. Stress is alles behalve gezond. Bovendien bezorgt het je niet alleen grijze haren en hoofdpijn, het heeft ook een negatieve invloed op je zaad. Hier is een vrij eenvoudige verklaring voor te vinden. Het hebben van stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam in de fight or flight modus terecht komt. Er ontstaan een verhoogde productie van Adrenaline en Cortisol, wat er weer voor zorgt dat de aanmaak van Testosteron stagneert. Aangezien Testosteron essentieel is voor de aanmaak van een gezonde hoeveel sperma wil je dit dus voorkomen.

Probeer je slaapritme ook daadwerkelijk een ritme te laten zijn

Slaap is een belangrijk onderdeel van je gezondheid. Het is niet zomaar dat men bij hoog en laag blijft beweren dat een goed slaapritme essentieel is. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat jij zonder ochtendhumeur aan de dag begint, het is ook een stille verzorger voor de kwaliteit van je sperma. Volgens onderzoekers is een slaapritme tussen de zeven en acht uur per nacht perfect. Wanneer je zakt met dit aantal, naar zes uur of minder – vermindert de kwaliteit van je sperma met 30%. Ga je de andere kant op en slaap je veel langer (negen uur of meer) dan neemt de kwaliteit zelfs af met 45%.

kwaliteit van je sperma op oorlogssterkte houden MAN-MAN

De techniek kent een keerzijde

Ja, het klinkt natuurlijk een beetje afgezaagd, maar de telefoons en laptops van deze tijd zijn niet bepaald bevorderend voor ons sperma. Voor laptops geld een redelijk voor de hand liggende reden: de warmte die een laptop genereert in je schoot zou de kleine zwemmers in een benauwde situatie terecht laten komen. Daar valt iets voor te zeggen natuurlijk. Wat betreft je telefoon, tja, dat is volgens meervoudig onderzoek gewoon een kleine bron van negatieve straling gebleken.

Je telefoon heeft een laag stralingsniveau dat nét genoeg is om van negatieve invloed te zijn op je sperma. Het zou namelijk zorgen voor minder activiteit in de procedure voor het maken van zaad, iets wat wij mannen allemaal niet willen natuurlijk. De gewoonte is om dat kleine apparaat gewoon in onze broekzak te stoppen, maar daar moeten we misschien toch maar eens wat langer over nadenken.

Sla gerust eens een feestje over

Laten we eerlijk zijn, dit is een schot voor open doel. Het moge duidelijk zijn dat je sperma het niet toejuicht wanneer jij zeven dagen in de week helemaal van God los gaat. De overmatige consumptie van alcohol en het roken als een schoorsteen is nou niet iets wat wij willen aanmoedigen. Los van het feit dat dit een boekwerk aan andere negatieve aspecten met zich meebrengt, wil ook je sperma hier niet echt vrolijk van worden.

Probeer het allemaal wat gezonder aan te pakken. Je weet waarschijnlijk heel goed welke gewoontes slecht zijn en welke niet. Let op de ‘normale’ zaken in het leven en probeer wat meer structuur aan te brengen. Zo zal je zien dat je zelf een stuk blijer wordt en tegelijkertijd is je potentiële nageslacht op oorlogssterkte. Twee vliegen in één klap dus.

kwaliteit van je sperma op oorlogssterkte houden MAN-MAN

Laten we samen zorg dragen voor een hoger doel

Zoals met ieder aspect dat dient te veranderen, begint ook het verbeteren van de kwaliteit van je sperma met bewustwording. Zodra jij weet wat je fout doet, of wat er beter kan, dan ben je klaar om ’t probleem te tackelen. Let iets beter op met alledaagse zaken. Als je dit doet en de bovenstaande aspecten in je hoofd houdt, zal je sterker aan de start verschijnen. Dat willen we allemaal wel toch?