Mannen die op hun 70e nog vader worden, het komt regelmatig voor en we kijken er echt niet gek meer van op. Dat het lastiger wordt voor vrouwen om een kind te krijgen naarmate ze ouder worden, dat is al wel een tijdje bekend. Toch liggen de gevaren niet alleen aan de leeftijd van de vrouwen. Het lijkt erop dat mannen ook een ‘houdbaarheidsdatum’ op hun leeftijd hebben.

De gemiddelde leeftijd om vader te worden

De gemiddelde leeftijd waarop mannen een baby krijgen is op dit moment 34 jaar. Bij vrouwen ligt dit aanzienlijk lager, namelijk 30 jaar. Maar liefst 16% van de mannen wordt vader na zijn 40e levensjaar. Zo’n twintig jaar geleden lag dit percentage nog op een schappelijke 10%. Toch zijn er afgelopen jaar ruim 2.500 baby’s geboren met vaders boven de 50 jaar. Al met al worden we steeds later vader, maar is dit nou goed of toch niet?

vader worden

Gevaren van ouder vader worden

Max Curfs, klinisch embryoloog van het Isala Fertiliteitscentrum in Engeland, heeft aangegeven dat het voor mannen beter is om kinderen te krijgen voor hun 40e. Max Curfs gaf aan hoe ouder de vader van het kind is, hoe meer kansen er op een risico s voor het kind namelijk autisme of schizofrenie. Hier zit je als aanstaande vader dan toch echt niet op te wachten.

Wat is traag zaad?

Misschien gebruik je het weleens tegen een van je vrienden die weer eens tempo moet gaan maken. Toch heeft dit begrip daadwerkelijk een betekenis. Het is weliswaar niet traag, maar voornamelijk oud zaad dat de zwangerschap kan tegenwerken. De zaad- en eicellen gaan met de jaren mee. Vrouwen hebben een ‘voorraad’ eicellen tot hun 35e. Hierna beginnen ze, net als wij zelf, tekenen van ouderdom te vertonen. Wanneer de eicellen op zijn, dan raken de vrouwen in de overgang.

Bij mannen zit het net wat anders. Die blijven voortdurent zaadcellen produceren. Je kan deze zaadcellen dan ook continu ‘nieuwe zaadcellen’ noemen. Echter blijkt dat de kwaliteit van de ‘nieuwe zaadcellen’ ook met de jaren afneemt. Het is dus ook van belang dat jij de kwaliteit van je sperma hoog houdt. Dus het ligt zeker niet alleen aan de vrouw.

Zijn jullie dan eindelijk in verwachting? Gefeliciteerd! Dan is het tijd voor de volgende stappen. Misschien nog wel een van de belangrijkste punten: hoe gaan jullie de kleine noemen? Dit zijn de populairste babynamen van 2019.