Hoe verbeter je de kwaliteit van je sperma?

Er zijn verschillende manieren waarop je aan je sperma kan werken. Veel mensen denken hier snel bij aan medische ingrepen, maar met deze tips kan je de dokter nog even van je zaakje af houden.

1. Stop met roken

Het is 2019 jongens, stamp die sigaret uit en gooi er een sapkuurtje in. Roken heeft het grootste negatieve effect op de kwaliteit (en smaak!) van je sperma. Mocht je je nu ontzettend stoer vinden met die sigaret, probeer dan even in te denken wat je latere ik hiervan gaat vinden. Roken verlaagt je testosteronspiegel, waardoor je minder sperma aanmaakt. Ook worden je spermacellen veel kwetsbaarder om schade op te lopen. Mocht je toch door willen gaan, zorg dan dat je een ruime tijd voordat je aan kinderen begint gestopt bent. Het is verstandig een paar maanden voordat je aan kinderen gaat beginnen stopt. Stoppen is niet moeilijk, gestopt blijven wel. Dit is het allerbelangrijkst voor je kind. Heb je moeite? Wees dan niet bang om hulp te zoeken.

2. Stop met drinken van alcohol

Overtollige consumptie van alcohol is nergens goed voor. Wel hebben veel mannen het nodig om op de vrouw van hun dromen af te stappen. Mocht dit voor jou gelden: het doel heiligt de middelen. Wil je hierna toch nog kinderen met haar? Denk dan even twee keer na over dat vierde shotje wodka. Alcohol drinken deelt veel van de negatieve effecten die roken ook heeft. Het schaadt zowel je sperma kwaliteit en kwantiteit. Ook kan het je libido verminderen. Je zult dit het meest merken als je boven de 25 glazen alcohol per week drinkt. Net als met roken is het slim om hier een geruime tijd voordat je aan kinderen begint mee te stoppen.

3. Stop met intensief sporten

Erg intensief sporten is niet goed voor de temperatuur van je testikels. Ook kan het zijn dat je tijdens een veeleisende sportsessie de aandacht te veel uitgaat naar je spieren. Dit gaat ten koste van de doorbloeding in je edele delen. Vooral wielrennen is niet goed voor je zaakje, omdat die op dat kleine zadeltje vast wordt gedrukt en zo de bloedcirculatie niet goed vloeit.

4. Vermijd stress

Stress zorgt voor een minder aantal zaadcellen, die ook nog misvormd worden. In combinatie met het eerder vernoemde intensieve sporten is het dodelijk voor je sperma. Een goede tip is om te gaan wandelen in plaats van te sporten, Hiermee heb je twee voor de prijs van één: je krijgt je beweging en je vermindert stress.

5. Hou je in – maar niet te veel

Last but not least: Als je fan bent van seks of masturbatie, hou je dan even in. Te vaak seks hebben of überhaupt te vaak klaarkomen kan erg slecht zijn voor je sperma. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om een nieuwe voorraad sperma aan te maken. Meer dan één zaadlozing per dag zorgt ook voor een lagere concentratie zaadcellen. Je hoeft je natuurlijk niet te onthouden van seks.

Sterker nog, dat is erg af te raden. Als er meer dan anderhalve week tussen ejaculaties zit, dan wordt je sperma ook wat minder. Om de dag is bijvoorbeeld prima.