Het internet staat vol met tips om te zorgen dat je sperma gezond blijft. Van uren helemaal zen worden met yoga oefeningen tot slikken van verschillende omega 3 supplementen. Dit hoef je niet meer te doen, zo zegt Dr. Phillip Werthman uroloog en directeur van Center for Male Reproductive Medicine. Het belangrijkste voor goede zwemmers, is zorgen dat je gezond bent.

Gezond leven is gezond sperma

Er is geen verschil tussen de jouw eigen gezondheid en de gezondheid van jouw sperma. Wanneer je slecht voor jezelf zorgt, zal het ook slechter met je zaad gaan. Het zou kunnen dat een gezond persoon slecht sperma heeft, maar dat heeft andere redenen. Heb je een slechte gezondheid, dan zal je ook geen gezond sperma hebben. Zegt Werthman.

Sperma man man

Is het slecht voor jou, dan is slecht voor je sperma

Hij zegt dat naast de standaard dingen die slecht voor je zijn, je moet oppassen voor roken en alcohol. Ook het roken van wiet is niet verstandig. Hij voegt daar aan toe dat het gaat om dagelijks gebruik. Het kan geen kwaad om zo nu en dan los te gaan, maar het moet niet te gek worden. Daarnaast ga hij ook aan dat het veel drinken van koffie en het vaak gebruik maken een jacuzzi een no-go is voor de zwemmers.

Vet is niet je vriend

Overgewicht en gezond sperma gaan niet hand in hand. Veel houvast rondom je middel zorgt ervoor dat de teelballen verwarmd worden, wat niet goed is voor de spermaproductie. Wanneer je meer overgewicht hebt, is de kans op een stofwisselingsaandoening groter. Zo zou het kunnen dat het testosteron gehalte daalt en het oestrogeen gehalte stijgt. Dit is niet bevorderend voor gezond sperma. Beweeg daarom voldoende en zorg dat je fit bent.

Kegeloefeningen

Werthman zegt dat ondanks dat de kegeloefeningen goed zijn voor erecties, het niet de kwaliteit van de zwemmers verhoogt. Schrijf de oefeningen niet helemaal af, want het kan er namelijk ook voor zorgen dat jij het langer volhoudt tussen de lakens.

Sperma goed man man

Voeding

Zorg ervoor dat je een goed gebalanceerd voedingsschema hebt. Er is geen sperma superfood wat je non stop hoeft te eten. Het is wel belangrijk dat er gevarieerd wordt gegeten. Denk daarbij aan magere eiwitten, goede koolhydraten en gezonde vetten. Probeer de frietpan wat vaker uit te laten wanneer je een maaltijd maakt. Ook gaf Werthman aan dat je op moet letten met voedingssupplementen. Laat je goed informeren wat betreft supplementen. Begin ook niet zomaar testosteron supplementen te gebruiken, het verhogen van je testosteron bevorderd de vruchtbaarheid niet.

Het belangrijkste voor een goede vruchtbaarheid is dan ook dat je gezond bent. Zorg voor een goede balans en sla niet door in wat je doet. Blijf je toch problemen houden? Raadpleeg dan je dokter, er zouden namelijk ook andere redenen voor slecht sperma kunnen zijn.