Fouten die worden gemaakt bij het opbouwen van spiermassa

Fit worden met een conditie van een paard is leuk als je van cardio houdt. Ervoor zorgen dat je geen dikke bierbuik laat zien en er gewoon normaal uitziet, is voor sommige mensen ook genoeg. Als je echt spiermassa wil opbouwen dan is het goed als je nu even luistert. Je wordt namelijk niet zomaar breed en mensen denken soms dat met afvallen alles is opgelost. Maar als je snel gewicht gaat verliezen, is het ook belangrijk dat je jouw spiermassa behoudt. Fouten kunnen overal vandaan komen en wij hebben de vijf grootste fouten bij het opbouwen van spiermassa voor jullie geselecteerd.

1. Een trainingsschema dat niet past bij jou

Voor sommige mensen is het misschien overbodig maar je weet het nooit als je het niet probeert. Een trainingsschema kan houvast, structuur en motivatie leveren. Je moet er dan wel voor zorgen dat je een schema hebt dat past bij jouw lichaam, doel en niveau. Als jij optimaal spiermassa wil opbouwen dan kan een goed passend trainingsschema een perfect hulpmiddel om jou dat steenharde lichaam te geven.

2. Te licht trainen

Na een week of twee kan het zijn dat je gewend raakt aan het gewicht. Als je dat gevoel hebt, ben je eigenlijk al te laat. Als je spiermassa wil opbouwen moet je elke keer weer je lichaam pushen en ervoor zorgen dat je het zwaar hebt. Je gaat niet breder worden van oefeningen die je met gemak 12 keer kan herhalen. Probeer geleidelijk het gewicht, aantal herhalingen en/of aantal setjes te verhogen.

spiermassa opbouwen fouten

 

3. Verkeerd eten draagt niet bij aan het opbouwen van spiermassa

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat voeding minstens net zo belangrijk is als het sporten zelf. Als jij niet voldoende eiwitten en calorieën binnenkrijgt, zal je ook niet gaan groeien. Optimaal krijg je zo’n 1,8 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnen per dag. Probeer dit te verdelen over drie tot vijf maaltijden. Met dit voedingsschema leg jij de basis voor het opbouwen van spiermassa.

4. Het opbouwen van spiermassa gaat verder dan alleen sporten

Mensen vergeten soms dat alleen sporten niet genoeg is. Oké, we hebben het al over voeding gehad maar er is nog een belangrijke factor. Wil jij een droomlichaam? Dan is slaap ook een belangrijke factor. Voldoende slaap is nodig om jouw lichaam te laten herstellen en op te laden voor de volgende dag.

fouten bij sporten

 

5. Progressie niet bijhouden

Als je niet weet hoe je het doet, dan kan je ook nooit beter worden. Door bij te houden wat jouw vooruitgang is bij het sporten, kan je zien of je het goed doet of niet. Doe je het goed, dan kan je zo doorgaan. Gaat het niet helemaal lekker? Dan moet er iets veranderen en strompel je niet door op hetzelfde doelloze tempo.

Weet je niet zo goed hoeveel herhalingen je elke keer moet doen? Wij vertellen je hoeveel herhalingen voor optimale spiergroei noodzakelijk is.