Fouten tijdens thuis trainen

Je bent je eigen trainer en begeleider en dus komt het aan op een flinke dosis zelfdiscipline. Met de volgende acht tips gaat het zeker lukken om je eigen doelen te behalen.

1. Te hard trainen

Een intensieve training is prima, maar je kunt het ook overdrijven. Een beetje spierpijn is niet erg, maar als het meer pijn doet dan bij een gewone spierpijn is het een teken aan de wand. Met andere woorden: ken je grenzen en ga er niet bewust overheen. Vaak is het een teken dat je te veel verwacht van je lichaam waarop je een duidelijk signaal krijgt om dit niet meer te doen.

2. Te veel willen

Dat je vooruitgang wilt boeken is vrij normaal als je gaat trainen. Uiteindelijk wil je er beter van worden. Dat betekent niet dat je jouw lichaam moet dwingen om zwaardere oefening te accepteren als het daar nog niet aan toe is. Je loopt dan kans dat je meer schade toebrengt aan je lichaam dan dat je extra goede resultaten zult boeken. Je doet er dus goed aan om niet direct zwaardere gewichten te maken of een meer intensieve oefening te doen. In plaats daarvan kun je beter het aantal herhalingen verhogen of de duur van de oefening verlengen.

gezond afvallen homegym

3. Niet letten op de veiligheid

Een veelgemaakte fout tijdens het thuis sporten heeft te maken met de veiligheid. Sportscholen hebben doorgaans specifieke apparatuur die regelmatig wordt onderhouden. Grote kans dat dit in de thuissituatie niet het geval is. Let daarom goed op je eigen apparatuur en vervang het tijdig als je merkt dat er sprake is van slijtage.

4. Rustdagen overslaan

In veel gevallen zal een training thuis minder intensief zijn dan in de sportschool. Dit wil niet zeggen dat je de intensiteit moet verhogen door bepaalde dagen over te slaan. Ook als je gebruik maakt van een homegym zijn de rustdagen belangrijk. Het zorgt ervoor dat dat je lichaam de nodige rustmomenten krijgt en zich kan herstellen van de inspanningen. Elke belasting van spieren zorgt voor extra druk waardoor de kans op lichte beschadigingen altijd aanwezig is. Door de rustdagen over te slaan, beperk je de manier waarop je lichaam zich kan herstellen.

5. Push-ups

Push-ups spelen een rol bij veel trainingsroutines, ook in de thuissituatie. Het probleem is vaak dat een eenvoudige oefening als een push-up, vaak verkeerd wordt uitgevoerd. Door meer aandacht te besteden aan de uitvoering kun je ernstige blessures voorkomen en behoud je het plezier in de trainingen.

workout met lichaamsgewicht

6. HIIT moet intens genoeg zijn

Intervaltraining met hoge intensiteit, ook wel HIIT genoemd, is in feite een korte maar hevige inspanning van het lichaam. Voor oefeningen met hoge intensiteit is 20-30 seconden optimaal. Doe je dit goed, dan zul je merken hoe vermoeiend het is. Maak je gebruik van een homegym, dan zul je snel geneigd zijn om die vereiste inspanning te beperken. Het voordeel is wel dat je het daardoor langer volhoudt, maar het is weinig efficiënt: je haalt immers niet alles uit de training.

7. Moeilijkheidsgraad beoordelen

Heb je een homegym, dan zul je waarschijnlijk zijn aangewezen op de oefening van een instructievideo of tutorials op YouTube. Niks mis mee, maar in veel gevallen is het lastig om de moeilijkheidsgraad te beoordelen. De kans is klein dat je thuis dezelfde feedback krijgt als van de begeleider in de sportschool. Het vergt dus een behoorlijke mate van zelfdiscipline om de oefeningen goed uit te voeren met dezelfde moeilijkheidsgraad. Het gaat namelijk niet alleen om de oefening, maar ook om de techniek om het goed uit te voeren. Wees dus extra kritisch op jezelf om het beste resultaat te krijgen.

8. Warming-up en cooling down

Een goede warming-up en cooling-down zijn essentieel om blessures te voorkomen. Hoe verleidelijk het ook is om je even uit te leven in je eigen homegym, zorg er wel voor dat je goed bent voorbereid op de trainingssessie. Niet is minder funest voor je lichaam dan ‘even tussendoor’ wat oefeningen te doen. Neem je de voorbereiding serieus, dan is het risico op blessures aanzienlijk kleiner.