Wat zijn de tekenen te zwaar sporten?

We hebben hier vijf tekenen waarmee je lichaam aangeeft dat je te veel of te zwaar aan het sporten bent. Als jij dit bij jezelf herkent dan is het misschien tijd voor wat extra rust.

1. Je voelt je uitgeput

Een logisch gevolg van te veel bewegen is, dat je op een gegeven moment te weinig energie hebt voor je dagelijkse taken. Wanneer je last hebt van zware benen en merkt dat je na het sporten moeilijk vooruit bent te branden, dan is dit een teken dat je te zwaar of te veel aan het sporten bent geweest. Het is dan verstandig om even je rust te pakken, zodat je snel weer fit bent om aan de slag te gaan. Je lichaam moet namelijk ook herstellen.

 

Te zwaar sporten

2. Je hebt veel pijntjes in je lichaam

Wanneer je last hebt van je botten, spieren en gewrichten, kan dit komen doordat je te hard hebt getraind. Maar het zou daarnaast ook kunnen komen door het toepassen van een verkeerde techniek. Een te zwaar gewicht kan er ook voor zorgen dat het je niet lukt om een goede techniek toe te passen. Onthoud in dit geval dat trainen met een goede techniek en lichtere gewichten altijd beter en effectiever is, dan te zwaar sporten met alle gevolgen van dien.

3. Je wordt sneller ziek

Sporten is gezond, maar het verlaagt op dat moment ook even je weerstand. Hierdoor ben je vatbaarder voor ziektes zoals de griep of een verkoudheid. Ook duurt het bij sporters vaak langer om te herstellen.

Te zwaar sporten

4. Een verhoogde hartslag

Tijdens het sporten is het de bedoeling dat je hartslag stijgt. Is dit niet het geval, dan kan je aan de intensiteit van je training twijfelen. Over het algemeen is dat dus iets heel normaals, maar dit kan ook weer een grens zijn. Blijf ervoor zorgen dat je goed kan ademhalen en let er vooral op dat je met de verhoogde hartslag niet de controle over je lichaam verliest.

5. Je wordt chagrijnig

Te veel sporten kan ervoor zorgen dat je schommelingen in je hormoonhuishouding krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller chagrijnig bent of dat jij je moeilijker kan concentreren op de taken die je hebt. Vergeet tijdens het sporten niet om naar je lichaam te luisteren en genoeg rust te nemen. Als je dat doet kan je er de volgende trainingssessie weer volop tegenaan.