Hoe kan je spierpijn voorkomen en/of verminderen?

Als je al enkele weken ‘droog’ staat en dus niet hebt getraind, krijgen je spieren een flinke klap te verduren als je eindelijk weer aan de slag gaat. Je lichaam is die inspanning niet meer gewend en dus gaat het flink protesteren. Dan hebben we het niet over die vermoeidheid, maar over die spierpijn. Mocht dit herkenbaar zijn, volg dan onderstaande vijf tips en de kans op het voorkomen van spierpijn groeit aanzienlijk.

1. Een ijskoud bad

Stijve spieren kun je goed behandelen met een warm bad, maar daar heb je weinig aan als je net hebt gesport. In dat geval doe je er juist goed aan om een koude douche te nemen. Het is niet alleen enorm verfrissend, het zorgt ook voor een betere doorbloeding van je spieren en je lichaam. De kou zorgt er ook voor dat de afvalstoffen beter worden afgevoerd en je de volgende dag veel minder spierpijn hebt. Liever niet douchen? Gebruik dan een icepack voor een vergelijkbaar resultaat.

2. In beweging blijven

Heb je spierpijn, dan zal bewegen het laatste zijn waar je aan wilt denken. Het alternatief – niks doen – is zo mogelijk nog slechter. Door passief te zijn worden je spieren nog stijver. Hoe vervelend het ook is, door te sporten met spierpijn gaat het sneller weg.

hoe spierpijn verminderen voorkomen

Wil je ondanks de spierpijn dus toch sporten, kies dan voor oefening die je spiergroepen trainen. Het trainen van verzuurde spieren is namelijk nog slechter en voor je het weet heb je een flinke blessure te pakken.

3. Veel drinken, onder andere kersensap

Het drinken van veel water is goed. Niet alleen omdat je daardoor minder gaat eten, maar ook om het zorgt voor een efficiënt transport van de afvalstoffen in je lichaam. In het geval van spierpijn zul je het met gewoon water niet redden. Veel slimmer is het om kersensap te drinken. De aanwezige antioxidanten hebben een ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat je aanzienlijk minder kans hebt op spierpijn na de training. Ook cranberrysap en zwarte bessensap zijn bijzonder efficiënt.

4. Verwarm de spieren

In veel gevallen is spierpijn niet na een dag over en is juist de tweede dag het meest vervelende. Om die ellende eenvoudig te bestrijden is het verstandig om je spieren goed warm te houden. Dit bevordert de doorbloeding waardoor je minder lang last hebt van de spierpijn. In een ideale situatie zou je een sauna moeten bezoeken, maar dat is niet altijd even makkelijk. Als je zelf geen sauna thuis hebt, gebruik dan een warmwaterkruik en houd deze op de pijnlijke spieren.

5. Let op je voeding

Uiteraard kun je ervoor kiezen om de spierpijn te bestrijden met pijnstillers, maar dit is slechts gedeeltelijk effectief. Slik je liever geen pilletjes, kies dan voor de alternatieve pijnbestrijding via voeding. Zo helpt gember bijzonder goed bij spierpijn. Uit onderzoek blijkt dat het nuttigen van wat gember gedurende 11 dagen de kans p spierpijn met 25% doet afnemen. Dat geldt overigens niet alleen voor gember. Ook zalm, kurkuma, yoghurt, verse munt, sojabonen en peper zijn bijzonder goed bij de bestrijding van de pijn.