Iedereen die geregeld aan sport doet loopt hier tegenaan. Sporten met spierpijn: ja of nee? Als je fanatiek bezig bent geweest is spierpijn onvermijdelijk. Meestal is de pijn na twee dagen op z’n hoogtepunt, omdat je spieren dan het slechtst doorbloed zijn. Dat zou dan betekenen dat je dus minimaal twee dagen rust moet houden na elke work-out.

Is het slim om te sporten met spierpijn?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: als jij na een extreme work-out de dag erna meteen met dezelfde intensiteit bezig gaat, is dit zeker niet bevorderlijk voor je spieren. Die hebben dan geen tijd om te herstellen waardoor het herstel alleen maar langer gaat duren. En natuurlijk ook het risico op blessureleed wordt enorm verhoogd, waardoor je misschien maanden niet kan sporten. Wat je dus zou kunnen doen als je spierpijn hebt, is de eerstvolgende een andere spiergroep onder handen te nemen. Zijn je benen noedels geworden na talloze leg-presses? Ga de volgende dag voor je bovenlichaam.

sporten met spierpijn

Het meest verstandige is om een actieve hersteldag te nemen. In plaats van je normale training, ga je op deze dag zo’n 20% lichter dan dat je normaal zou doen. Zo ben je dus wel lekker in beweging, maar belast je ze niet nog meer dan dat je al gedaan hebt. Drink veel water die dag en doe een effectieve warming-up.

Andere spiergroep pakken

Wanneer je aan full-body workouts doet, wordt het natuurlijk moeilijk om de volgende dag voor een andere spiergroep gaan. Zorg er sowieso voor dat je genoeg water blijft drinken, hierdoor worden de afvalstoffen van je spieren sneller afgevoerd. In principe is het niet goed voor je spieren dat je complete rust neemt. Door te blijven bewegen, houd je je spieren op gang waardoor er meer zuur- en brandstof bij je spieren kan komen. Dit bevordert het herstel waardoor de spierpijn sneller afneemt. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen.

Sporten met spierpijn is dus mogelijk, maar zoals alles met mate. Verdeel je dagen op een slimme manier, zodat je niet twee dagen achter elkaar op volle toeren gaat draaien. En blijf vooral altijd naar je lichaam luisteren. Mocht je iets niet vertrouwen, ga voor de zekerheid altijd even langs de fysio. Voorkomen is beter dan genezen.