Hoeveel push-ups moet je kunnen doen?

Veel mensen kunnen al gauw 20 push-ups eruit krijgen. De truc is natuurlijk wel om goede push-ups te doen. Bij een push-up plaats je je handen net iets wijder dan je schouderbladen en maak je van jezelf een plank. Iets naar voren naar beneden gaan totdat je borst bijna de grond raakt en vervolgens explosief omhoog. Voilà, je hebt de perfecte push-up. Hoe langzamer je het doet, hoe zwaarder het wordt.

 

Er zijn verschillende filmpjes waar fitness goeroes een every day push-up challenge doen. Deze mannen hebben het vaak over 200 of 300 keer opdrukken per dag. Dat is wel heel veel. Bij een krachttraining moet je 8 tot 12 herhalingen doen voor een optimale spiergroei. Bij push-ups is dit niet heel anders. Maar je kan al heel snel meerdere push-ups doordat je spieren de oefening herinneren en zo makkelijker kunnen uitvoeren. Zo kan je variaties inbrengen om het zwaarder te maken, met gewichten bijvoorbeeld.

push-ups voor spiermassa

Elke dag opdrukken: slim of niet?

Is het nou slim om elke dag op te drukken? Dat ligt eraan wat je ermee wilt bereiken. Wil je de optimale spieropbouw? Dan zijn 8 tot 12 herhalingen voldoende en is het niet nodig om elke dag op te drukken. Je spieren groeien doordat er kleine scheurtjes in komen, en deze scheurtjes worden weer gerepareerd. Hier worden je spieren sterker van, maar dat kost natuurlijk ook wat herstel tijd. Als jij na een loodzware training de volgende dag weer dezelfde spiergroep gaat trainen, dan heeft dat weinig zin en zal je ook merken dat er niet veel van komt. Je spieren zijn gewoon nog te beschadigd van de vorige training. Is het aantal herhalingen van 8 tot 12 maar licht? Maak je push up dan zwaarder.

Wil je nou wel echt elke dag opdrukken omdat je graag die fitness goeroe achterna wilt? Dat kan, maar ga dan niet elke keer vol uit. Als je bijvoorbeeld 30 push-ups kan, doe er dan ongeveer 25 zodat je niet alles eruit perst. Hierdoor zijn je spieren minder belast en kan je de volgende dag gewoon weer push-ups doen. Maar bouw ik hier spieren mee op? Ja zeker wel, maar na een tijdje is het meer een conditionele training dan dat het echt spieropbouw is. Je spieren zijn het gewend. Deze mannen doen naast de push-ups ook gewoon hun normale training, dus zo eruit zien van alleen push-ups gaat hem helaas niet worden. Sorry mannen.

 

Word ik breed van push-ups?

We snappen dat het allemaal wat veel informatie is en lastig is om te bedenken wat nou goed is voor jou. Daarom zetten we het even op een rijtje voor je. Wil je breed worden, de optimale spieropbouw en spiermassa creëren? Dan zijn 8 tot 12 herhalingen ideaal. Als het je te makkelijk af gaat moet je variaties toepassen om het zwaarder te maken. De volgende stap om echt meer spiermassa te creëren is toch de sportschool in. Vergeet niet goed te eten want zonder de juiste voeding word je nooit breed.

Wil je van trainen meer spierconditie krijgen, elke dag push-ups doen en zo veel mogelijk te gelijk? Dan moet je het aantal push-ups doen wat je aan kan, maar niet helemaal tot het gaatje gaan. Hierdoor kan je de volgende dag weer push-ups doen. Check ook even hoeveel herhalingen bij wel soort doel past.