We hebben daarom een lijst opgesteld met de meest voorkomende fouten die mannen maken tijdens het scheren. Want naast een stijlvolle kledingstijl, is verzorging ook een belangrijk aspect in de lifestyle van een moderne man.

1. Je bereidt jezelf niet goed voor

Een van de belangrijkste oorzaken van huidirritatie bij het scheren komt doordat het gezichtshaar vrij stroef en ruw is. Een scheutje koud water is echter niet voldoende om je haar te laten ontspannen. Ruwe haren bieden weerstand tijdens een scheerbeurt, deze worden tijdens het scheren (waarschijnlijk) afgebroken vanaf de wortels met als gevolg: huidirritatie.

Wanneer je jezelf goed wilt voorbereiden voor een scheerbeurt, maak dan gebruik van de warme handdoek behandeling. Door de warmte en vocht ontspannen je haarfollikels. We adviseren je te scheren nadat je net uit de douche stapt.

scheren-fouten bij het scheren-huidproblemen-MAN MAN

2. Je maakt geen gebruik van de juiste tools

Wellicht heb je in het badkamer kastje boven de wasbak een scheermes met op z’n minst drie, zo niet vijf messen gevuld in elk patroon. Echter kunnen de smalle spleten, tussen de mesjes in, verstopt raken door de ruwe gezichtsharen. Dit resulteert zich in een minder efficiënte scheerbeurt.

Sommige mannen vinden een scheersysteem met meerdere messen comfortabel. Echter is een old-school veiligheidsscheermes (de roestvrij stalen variant) zeker een optie. Dit scheersysteem heeft slechts 1 mes, zal niet verstopt raken door het gezichtshaar en de opzetstukken kosten enkele euro’s.

3. Je scheert in de verkeerde richting

Een veel voorkomende fout die door mannen wordt gemaakt is dat we geneigd zijn om tegen de richting van je haren in te scheren. Dit werkt enkel goed wanneer je gebruik maakt van een elektrische scheerapparaat. Indien er gebruik wordt gemaakt van een scheermes, is het belangrijk dat je weet in welke richting je gezichtshaar groeit. Aan de hand van deze informatie, weet je in welke richting je moet scheren. Op deze manier wordt het haar niet onnatuurlijke wijze onttrokken en voorkom je huidirritatie.

scheren-fouten-MAN MAN

4. Je maakt gebruik van scheerschuim dat niet geschikt is voor je huid

Instant scheerschuim uit een spuitbus wordt veelal gekocht door mannen. Echter is het verstandig dat je de ingrediënten van je favoriete scheerschuim checkt. Vermijd producten die parabenen, sulfaten, alcohol en conserveringsmiddelen bevatten. Deze ingrediënten zijn meestal chemisch en zijn zeker niet ideaal voor jouw gevoelige huid. Scheerschuim dat echter citroenzuur bevat in plaats van alcohol, werkt daarentegen vele malen beter, vanwege de bijkomende sterilisatie effect dat je huid desinfecteert tegen vuiligheid.

5. Je skipt aftercare

Zodra je klaar bent met scheren en je gezicht hebt afgenomen met een handdoek zit de scheertaak er nog niet op. Je hebt zojuist je gezichtshaar verwijdert en wanneer je het aftercare-momentje overslaat, is dat een one-way ticket naar huidirritatie, huiduitslag en andere huidproblemen. Precies om die reden adviseren we je om elke scheerbeurt te eindigen met een koele scheerbalsem. Dit verzorgt en hydrateert je huid. Aftercare is van essentieel belang, want geen enkele man wilt met een rode, geïrriteerde huid rondlopen.

Huidirritatie, huiduitslag en andere huidproblemen zijn vanaf nu passé.