Acne

Acne is niet een verschijnsel waar enkel 15 jarige pubers last van hebben. Acne, mee-eters puisten en cysten, vele mannen hebben er in hun twintiger – dertiger jaren ook last van. Maar wat is het en hoe wordt het veroorzaakt? Acne wordt veroorzaakt door talg, de natuurlijke olie van de huid. De talg stolt bij de opening van de poriën van de huid, aldus Dr. Des Fernandes, oprichter van Environ Skin Care. De huidschilfers in de poriën mengen zich met talg. De talg wordt dikker waardoor poriën verstopt raken waardoor puisten ontstaan.

De talgproductie in de lichaam wordt gecontroleerd door geslachtshormonen (androgenen). Het zal daarom geen gemakkelijke klus worden om acne compleet tegen te gaan.

Wat kun je er tegen doen

Gezien het feit dat acne sterk beïnvloed wordt door je hormonen zijn er weinig permanente oplossingen tegen acne. Wel zijn er bepaalde behandelingen effectief en kan een verandering in levensstijl voor een verbetering zorgen.

Door regelmatig je gezicht te reinigen voorkom je de opbouw van huidschilfers en talg. Wees echter voorzichtig. Door te hard te schrobben of een agressieve zeep te gebruiken verwijder je de zure laag van je huid. Dit resulteert in een ongewenste boost van talgproductie.

Volgens David Colbert, oprichter van New York Dermatology Group kan een definitieve genezing soms worden bereikt met Accutane, een vitamine A derivaat in pilvorm. Deze doet de olie-klieren in de huid krimpen.

Voor mildere gevallen zou een benzolyperoxide zalf een oplossing kunnen zijn.

man man huidproblemen 3

Eczeem

Eczeem is een huidaandoening met symptomen die variëren van een schilferende huid en jeuk tot (hopen dat je nu niet je lunch aan het eten bent) met pus gevulde blaasjes en korstvorming in ernstigere gevallen. De kans op eczeem kan genetisch bepaald zijn of door omgevingsfactoren zoals de blootstelling aan allergenen of agressieve stoffen.

Wat kun je er tegen doen

Wat kun je er tegen doen

Om eczeem en de symptomen van eczeem te verminderen is niet enkel van belang de huid te behandelen, maar ook je levensstijl, die de aandoening kan verergeren aan te passen.

Regel 1: stop met krabben. Door de jeuk is het praktisch onvermijdelijk, maar krabben verergert de situatie: De huid raakt verder geïrriteerd en er ontstaat de kans op infectie. Door drang om te krabben kan verminderd worden door zalf. Vraag je dermatoloog over de mogelijkheden.

Echter zijn zalfjes tijdelijke behandelingen en is het geen permanente oplossing. Het probleem dient bij de kern aangepakt te worden: van binnen uit. Wanneer je last hebt van eczeem is er hoogstwaarschijnlijk een tekort aan essentieel vetzuren in het lichaam. Deze vetzuren creëren een versterking van de barrière van de huid. Door supplementen als omega-3 en -6 vetzuren te nemen zal de huid gevoed en gekalmeerd worden, van binnen uit. Ook kan het vermijden van stress en een warme/droge omgeving helpen.

man man huidproblemen 2

Geïrriteerde huid na het scheren

Een rode, geïrriteerde huid na het scheren. Een welbekend probleem, maar waar ligt het aan? Volgens Daniel Davies van het Londense Pall Mall Barbers zeggen veel mensen dat ze een gevoelige huid hebben terwijl dat bij 90% niet eens het geval is. Het is een kwestie van een slechte scheer-techniek of slechte voorbereiding van de huid.

Op de juiste manier scheren is niet zo eenvoudig als dat het klinkt. Volg daarom de onderstaande stappen:

1. Begin met het wassen van je gezicht, met een milde pre-shave om de poriën van je gezicht te verwarmen waardoor de poriën open gaan staan en je huid soepel wordt. Gebruik een pre-shave scrub die helpt dode huidcellen te verwijderen.

2. Breng vervolgens het scheerschuim aan met een scheerkwast. Scheer met een schoon en scherp mes en scheer met de haarrichting mee. De geïrriteerde huid en roodheid wordt vooral veroorzaakt door het scheren tegen de haargroei in.

3. Hydratatie. Tijdens het scheren verwijder je niet enkel stoppels, maar ook ‘verschillende lagen’ van de huid. Hierdoor wordt er een nieuwe huidlaag blootgesteld die gevoelig is voor uitdroging. Breng daarom na het scheren een hydraterende creme aan die een beschermende laag geeft en de huid kalmeert.

man man huidproblemen

Veel huidproblemen zijn goed behandelbaar. Raadpleeg een dermatoloog en bespreek de mogelijkheden.