Morgan Freeman

Op 1 juni 1937 is Morgan freeman geboren in de Amerikaanse staat Tennessee. De Amerikaanse acteur staat alom bekend om zijn lage kalme stem. Op jonge leeftijd is hij begonnen met acteren en dat resulteerde in meer werk als dansen en acteur. Zijn grote doorbraak vond plaats in de jaren’90 en de rest is geschiedenis. Tegenwoordig is Morgen Freeman niet weg te denken uit Hollywood en omdat hij in zoveel goede film heeft gespeeld hebben we 10 films met Morgan Freeman geselecteerd die je moet hebben gezien.

The Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption (1994) is een Amerikaanse speelfilm dat gebaseerd is op het verhaal van Stephen King, genaamd: ‘Rita Hayworth And The Shawshank Redemption’. De hoofdrolspelers in deze film zijn Tim Robbins (Andy Dufresne) en Morgan Freeman (Red). Andy Dufresne wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en minnaar. Ondanks de beschuldigen houd Dufresne vol dat hij onschuldig is, echter krijgt hij twee keer levenslang. In de strenge gevangenis Shawshank raakt Dufresne bevriend met medegevangen Ellis Boyd Redding wiens rol door Morgan Freeman wordt vervuld.

Se7en

In deze film heeft Morgan Freeman de rol van detective William Somerset op zich genomen. Met nog één week te gaan voor hij met pensioen gaat moet hij zijn jongen opvolger David Mills (Brad Pitt) opleiden. In deze week wordt Somerset geconfronteerd met de meeste gruwelijke seriemoordenaar uit zijn gehele carrière.

Unforgiven

William Munny, gespeeld door Clint Eastwoord is een vogelvrij verklaar moordenaar die zijn verleden probeert te verbergen. Na zijn loopbaan leidt Munny een rustig leven met zijn gezin op een boerderij. Wanneer Williams vrouw overlijdt wordt hij benaderd door een premiejager (Morgan Freeman) die naastig op zoek is naar een partner bij vermoorden van een aantal cowboys. Echter komt Munny er snel genoeg achter dat het niet zo gemakkelijk gaat als in het verleden.

The civil war

Deze vertelt het verhaal van de Burgeroorlog tussen het Noorden en Zuiden van de Verenigde Staten. De Zuiderlijke staten wilden uit de Unie treden als gevolg van het afschaffen van de slavernij, waar president Lincoln fel tegen was. In de film speelt Freeman de rol van Frederick Douglas, een belangrijke voorvechter van de afschaffing van de slavernij.

Million dollar baby

Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) vraagt de bokstrainen Frankie Dunn (Clint Eastwoord) om haar te helpen om bokser te worden. In eerste instantie weigert Dunn Maggie te helpen, echter doet hij dit later wel. Gaandeweg ontdekken beiden dat ze dezelfde passie delen en er onstaat een bijzondere relatie tussen de twee.

The Dark Knight

In deze film wil Batman (Christian Bale) de georganiseerde misdaad in Gotham City voorgoed uitroeien. Samen met Jim Gordan(Gary Oldman) en Harvey Dent (Aaron Enkhart) gaat het drietal doeltreffend te werk, echter vallen ze snel ten prooi aan The Joker (Heath Ledger).

Glory

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog krijgt de jonge kolonel Robert Gould Shaw zijn eerste bataillon donkere soldaten toegewezen. Na een lange voorbereiding brengt Shaw het bataillon naar het front. Morgan speelt de rol van John Rawlins een donkere soldaat. De strijd tussen het Noorden en het Zuiden kent veel doden, echter wordt deze gekenmerkt door de dapperheid dat dit bataillon toonde.

Driving Miss Daisy

Gebaseerd op een toneelstuk uit 1987, geschreven door Alfred Uhry, over een bijzondere relatie tussen een Joodse vrouw uit Atlanta in het Zuiden van de Verenigde Staten en haar Afro-Amerikaanse chauffeur (Morgan Freeman). Freeman ontving dankzij deze film zijn tweede Oscarnominatie.

Lucky number Slevin

Nadat Slevin zijn baan en vriendin heeft kwijtgeraakt, reist hij af naar New York waar hij bij zijn vriend Nick zou logeren. Eenmaal aangekomen wordt hij ‘uitgenodigd’ mee te komen naar The Boss (Morgan Freeman). The Boss ziet Slevin aan voor zijn vriend Nick die nogal wat gokschulden open heeft staan. Slevin besluit om de schulden op te lossen, echter probeert de politie het hem lastig te maken.

Invictus

Het verhaal speelt zich af na de val van het Apartheidsregime, tijdens de periode dat het wereldkampioenschap rugby werd geörganiseerd in Zuid-Afrika. In deze film vertolkte Morgan Freeman de rol van zijn look-a-like Nelson Mandela.