Raging Bull

Geen cliché underdogs, geen glorieuze overwinningen. Niemand vindt Jake LaMotta chill. Hij verliest z’n eerste gevecht. Hij verliest z’n laatste. Maar vechten is waar het om draait bij LaMotta, wat zich verder uit dan enkel binnen de ring. Ook in zijn relatie met z’n vrouw, broer en maatschappij.

Rocky

Weinig woorden aan vuil te maken. Het startschot voor Stallone’s carrière, die zich in de film mag bewijzen als derderangs bokser door het op te nemen tegen de regerend kampioen. De rest is geschiedenis.

When We Were Kings

1974, Ali versus Forman, in Zaïre. Een gevecht die de ouder wordende Ali kansloos had moeten verliezen tegen de zeven jaar jongere kampioen Foreman. Het duurde 23 jaar deze documentaire af te krijgen. En met succes. Check het.

Million Dollar Baby

Clint Eastwood, dan speel je Hollywoord natuurlijk bij voorbaat al uit. Ok, de contradictie tussen een van de meest masculiene sporten door de ogen van een vrouwelijke vechter, maakt toch ook wel dat deze film een must watch is. Natuurlijk zijn de clichés aanwezig, maar desalniettemin een banger van een film.

On The Waterfront

Niet eens het leven in de ring, maar hoe het leven is nadat je niet meer in staat bent om uppercuts te leveren van topniveau. En hoe miserabel het leven als ex-bokser is. In de hoofdrol Malloy die hunkert naar een gevecht waarin hij wil laten zien wat hij waard is, maar eigenlijk enkel vecht tegen het gevoel dat hij niets heeft bereikt.

https://www.youtube.com/watch?v=xSImMMMf5nA

The Fighter

Een film waaruit twee Oscars voortkwamen: Beste Mannelijke Bijrol (Christian Bale) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Amy Adams). Mark Wahlberg hoekt er lekker op los, maar bevindt zit in een strijd tussen investeerders en een drugsverslaafde halfbroer als manager.

En niet te vergeten: de trailer van Creed. 21 januari in de Nederlandse cinema.