Matt Damon

De Amerikaanse acteur is op 8 oktober 1970 geboren in Cambridge, Massachusetts en is sinds 1988 actief als acteur. Voor zijn debut op het witte doek vertolkte Matt Damon de rol van Steamer in de film Mystic Pizza. In de jaren die volgden speelde de Amerikaanse acteur kleinere rollen samen met onder andere Ben Affleck in School Ties. Vanaf dat moment wist Damon dat hij acteur wilde worden en maakte in 1996 zijn grote doorbraak in de film Courage Under Fire. Sinds dat jaar is Mr. Damon niet weer weg te denken uit Hollywood.

1. Saving Private Ryan

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Op een gegeven moment wordt er ontdekt dat drie in de strijd omgekomen mannen broers van elkaar zijn. Onderzoek wijst erop dat er nog een vierde, jongste zoon moet zijn. Om de familie van de mannen te sparen krijgt Captain Miller (Tom Hanks) de opdracht om met een groep soldaten de vierde zoon, James Ryan ( Matt Damon), te vinden.

2. The Departed

Undercoveragent Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) infiltreert in de organisatie van de beruchte maffiabaas Costello (Jack Nicholson). In de tussentijd is crimineel Colin Sullivan (Matt Damon) aan het werk bij de politie als informant van Costello. Zowel Billy als Collin leiden een dubbelleven waarin ze informatie verzamelen over de organisatie die zij zijn binnengedrongen.

3. Good Will Hunting

In deze film vertolkt Matt Damon de rol van Will Hunting. Hunting werkt als schoonmaker in een school en brengt de rest van zijn dagen voornamelijk door met vechten en het omzeilen van de wet. Op een dag blijkt dat Will een groot talent voor wiskunde heeft. Een leraar wil dit talent uitbouwen. Echter, komt de leraar er binnen no time achter dat Will met zichzelf en zijn omgeving overhoop ligt. De enige die Will zou kunnen helpen zijn Sean McGuire, een psycholoog gespeeld door Robin Williams, en Skylar, een geneeskunde studente die smoorverliefd is op Will.

4. Inside job

De ‘Inside Job’ laat de complexe mechanismen zien die leiden tot het verlies van miljoenen banen en huizen ten tijden van de financiële crisis. In de film kun je zien hoe de politiek al jaren lang overheidsregulering ontmantelt, Wall street haar risicogedrag verhevigt en de opleidingen geen antwoord hebben op de problemen waarmee de mensen in deze samenleving in aanraking worden gebracht.

5. The Bourne Ultimatum

In deze film speelt Matt Damon de hoofdrol als Jason Bourne. Dit is een spion die aan geheugenverlies lijdt en die naarstig op zoek is naar informatie over zijn eigen identiteit. Tijdens zijn zoektocht reist Bourne de gehele wereld af. Echter wordt zijn zoektocht moeilijker gemaakt doordat hij achterna wordt gezeten door moordenaars van officiële en non-officiële organisaties.

6. The Martian

Tijdens een bemande Mars-missie worden astronaut Mark Watney, gespeeld door Matt Damon, en zijn teamleden overvallen door een hevige storm. Zijn team denkt dat Watney de storm niet heeft overleefd en laten hem achter op de planeet. Echter is Watney niet dood en moet alles uit de kast trekken met beperkte middelen om de vluchtleiding op aarde te laten weten dat hij leeft. Een reddingsactie wordt ingezet om de Marsman terug te halen. Het is het een risicovolle en vrijwel onmogelijke actie.

7. The Bourne Identity

Net had je al kunnen lezen over de andere Bourne film. In deze film wordt Jason Bourne (Matt Damon) gered, nadat hij uit het water wordt gevist door een Italiaans vissersbootje. Bourne lijdt aan geheugenverlies en heeft geen idee wie hij is. Met twee kogels in zijn rug komt hij snel tot de conclusie dat er geprobeerd is hem te vermoorden. In Zwitserland begint hij samen met Marie (Franka Potente) zijn zoektocht naar zijn ware identiteit.

8. Ocean’s Eleven

Danny Ocean (George Clooney) is nog geen dag vrijgelaten uit de gevangen en is nu al bezig met het uitstippelen van zijn volgende misdaad. Het doel is de meest geavanceerde casino beroving aller tijden te verwezenlijken. Om dit doel te behalen zoekt hij naar een groep van 10 gespecialiseerde criminelen bij elkaar en vormen samen Ocean’s Eleven.

9. Invictus

Nelson Mandela (Morgan Freeman) is bezig aan zijn eerste termijn als president van Zuid-Afrika. Middels het wereldkampioenschap rugby wilt hij een eind maken aan het wantrouwen en haat dat tussen de blanken en zwarte heerst. Om dit te verwezenlijken krijgt Mandela hulp van Francois Pienaar (Matt Damon), de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugby team.

10. Rounders

Tijdens een spelletje poker verliest een rechtenstudent al zijn geld. Hij denkt dat hij zijn les wel heeft geleerd en belooft zijn vriendin dat hij nooit meer zal pokeren. Wanneer zijn beste vriend vrij wordt gelaten uit de gevangenis, valt hij terug in het poker-circuit.

Check ook de 10 films die je gezien moet hebben van: Johnny Depp, Morgan Freeman, Idris Elba en Jason Statham.