In het huidige medialandschap kijken we minder televisie op een echte tv. We kijken sneller naar nieuwe films en series op Netflix en wellicht binnenkort ook naar Disney+. De mooiste manier om een film te bekijken blijft toch in een grote bioscoop, waarin de grote zaal, lekkere stoelen en de duisternis ervoor zorgen dat we volledig opgaan in de filmwereld.

Zo’n ouderwets avondje naar de bioscoop doe je waarschijnlijk het beste in de vernieuwde zalen in Tuschinsky. De Nederlandse bioscopen hebben de komende tijd prachtige films op hun programmering staan. Onder andere deze films zijn in de maand oktober te bezichtigen vanuit je bioscoopstoel.

Instinct

Dit drama verandert geleidelijk aan in een thriller, waarbij psychologe Nicoline (Carice van Houten) steeds meer verstrikt raakt in het web dat zedendelinquent Idris (Marwan Kenzari) rondom haar weeft. Idris zit vast in een TBS, waar Carice’s collega’s van mening zijn dat hij grote vooruitgang maakt. Geleidelijk aan weet hij ook het vertrouwen van Nicole steeds meer voor zich te winnen.

Als we de trailer moeten geloven overschrijdt hun verstandhouding echter de ene na de andere grens. Beetje bij beetje wordt Nicoline steeds meer betrokken in het spel van macht en manipulatie dat Idris met haar speelt.

De film is het regiedebuut van bekende actrice Halina Reijn. Met haar debuut dingt ze mee naar een Oscar. Instinct is namelijk genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige Film.

The Goldfinch

Deze film speelt zich af in New York én voor een deel in Amsterdam. Het drama draait rondom Theodore (Ansel Elgort), die samen met zijn moeder (Nicole Kidman) slachtoffer is van een bomaanslag in het Metropolitan Museum of Art. De aanslag kost zijn moeder niet alleen het leven, maar verandert Theodore’s leven ook volledig.

Als baken van hoop koestert hij een klein schilderij dat hij ten tijde van de aanslag heeft meegenomen uit één van de museumzalen. Het schilderij vormt het symbool van Theodore’s zoektocht naar zichzelf, omringt door wanhoop, rouw en geweld.

Ready or Not

In deze horrorfilm wordt een wel héél gevaarlijke variant van verstoppertje gespeeld. Een jonge bruid staat op het punt om te trouwen. Haar schoonfamilie nodigt haar uit voor een oude familietraditie. Volgens oud bijgeloof is de familie verzekert dat ze haar voor zonsopgang moeten vermoorden. Terwijl de bruid door het grote huis rent om achtereenvolgend te vluchten, zich te verstoppen en terug te vechten, zet de schoonfamilie hun zoektocht voort, tot op de tand gewapend.

Net als series als Fargo is Ready or Not een film met zwarte humor: controversiële onderwerpen worden op een satirische en soms humoristische manier behandelt. Verwacht in de bioscoop dus te grinniken én griezelen bij deze film.