Hoe komt het eigenlijk dat je altijd honger hebt?
Volgens experts, voedingsdeskundigen en personal trainers zijn er een aantal redenen waarom jij altijd honger hebt. De eerste is vrij simpel; je bent gewend om veel te eten en dit geldt ook voor je lichaam. Wanneer je dan minder calorieën binnenkrijgt, denkt zowel je lichaam als je geest dat je iets mist. Daarom eten we te veel en zijn onze porties te groot. Er zijn ook voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je eerder vol zit, dus het is ook belangrijk om de juiste dingen te eten. Maaltijden skippen is een minder goed idee, het is beter om je voeding goed over de dag te verdelen. Onderstaande tips helpen daarbij.
Eet veel eiwit
Het heeft geen zin om enkel te focussen op calorieën, hoewel dit natuurlijk wel belangrijk is. Maar het gaat er ook om waar je je calorieën vandaan haalt, zeker als je minder honger wil hebben. Uit onderzoek is gebleken dat meer eiwitten eten ervoor zorgt dat je meer verzadigd bent. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je minder snel honger hebt. Daarnaast zijn eiwitten natuurlijk goed voor je spieren, dus dat is een mooie extra. Om beide voordelen te kunnen ervaren moet je ervoor zorgen dat 20 tot 30 procent van je voeding bestaat uit eiwitten.
Zorg voor vezelrijke voeding
Vezels zorgen er ook voor dat je meer verzadigd bent. Dit komt doordat vezels de snelheid waarmee de maag wordt geleegd vertragen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat veel vezels het hongergevoel doen afnemen. Daarbij zitten er weinig nadelen aan een vezelrijk dieet, dus je hebt niks te verliezen. Vezels zitten ook vaak in producten die meer goede voedingsstoffen bevatten, zoals mineralen en vitaminen. Voedingsproducten met veel vezels zijn onder andere fruit, groenten en granen.
Groenten geven veel volume
Groenten zijn sowieso gezond, dat weet iedereen wel. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen en vaak dus ook veel vezels. Daarnaast zit er nog een belangrijk voordeel aan groenten. Ze geven veel volume aan je maaltijd zonder dat het veel calorieën bevat. Als je je bord vult met sla, lijkt het al snel alsof je veel eet. Dit zorgt ervoor dat je hersenen eerder het signaal geven dat je genoeg hebt gegeten. Zo kun je dus een vol bord eten met veel goede voedingstoffen zonder dat je enorm veel calorieën binnen krijgt.
Ga voor vaste voeding
Uit onderzoek is gebleken dat vaste voeding een ander effect op de eetlust heeft dan vloeibare voeding. Bij vaste voeding moet je natuurlijk kauwen, en dit zorgt ervoor dat het signaal van verzadiging meer tijd heeft om de hersenen te bereiken. Daarnaast is het volgens wetenschappers zo dat vast voedsel langer in contact blijft met de smaakpapillen en dat ook dit zorgt voor meer verzadiging. Dus als je genoeg tijd hebt, ga dan vooral voor vast voedsel en gebruik shakes als toevoeging aan je dieet.
Drink water voordat je eet en eet aandachtig
Water drinken wordt vaak genoemd als mensen willen gaan afvallen en het kan ook zeker voordelen bieden op dit gebied. Het is zeker geen wondermiddel, maar het zorgt wel voor een voller gevoel. Vooral net voor de maaltijd is water drinken een goed idee, dan heb je een wat voller gevoel voordat je begint met eten. Omdat water ook snel weer uit de maag verdwijnt, is het wel het best om zo kort mogelijk voor de maaltijd water te drinken. Ver voor een maaltijd heeft minder effect. Overigens geldt hetzelfde voor soep.
Eet ook met aandacht, ga niet snel zitten eten. Als je bewust bent van wat je eet zul je minder snel teveel eten.
Eet van een kleinere bord met groter bestek
Dit is een mentale kwestie die volgens onderzoek onbewust vrij veel verschil kan maken. Kleinere borden zorgen ervoor dat je kleinere porties opschept. Omdat je bord toch vol is heb je niet het idee dat je iets mist. Onderzoek wijst zelfs uit dat mensen tot wel 31 procent meer opscheppen als ze een groter bord kregen. Groter bestek heeft hetzelfde effect. Mensen die met een grotere vork eten, krijgen ongeveer 10 procent minder binnen dan mensen met een kleine vork. Dit zonder het gevoel te hebben niet vol te zitten. Let wel op, grotere opscheplepels hebben dan weer een negatief effect.
Ga sporten
Iedereen weet dit eigenlijk wel natuurlijk, sporten is nu eenmaal goed. Het is ook bekend dat het goed is voor je lichaam. Maar daarnaast is het ook nog zo dat je door te sporten minder snel honger hebt. Experts denken dat sporten de hersengebieden die je hongergevoel activeren afremt. Hierbij maakt het niet uit wat voor sport je doet, zowel cardio als krachttraining hebben dit effect. Dit is dus extra motivatie om te gaan sporten.
Foto via: Instagram Kosta Williams
Goede slaap is heel belangrijk
Slaap is vaak een van de eerste dingen waarop we inleveren wanneer we het druk hebben. Je moet zoveel bijhouden, daar lever je graag een paar uur slaap voor in. Behalve dat dit er op termijn voor kan zorgen dat je minder actief en productief bent, zorgt het ook voor meer honger. Uit onderzoek blijkt dat het gevoel van honger toeneemt bij langdurig te weinig slapen en dat het verzadigingshormoon afneemt. Slapen is dus ontzettend belangrijk.
Wil je meer sporten maar weet je niet welke sport het beste is, bij elk doel past een andere sport.